Nådeløs rapport fra markedet

Lukas Moodysson tar oss med til et sted «i det som en gang var Sovjetunionen», der Lilja (16) lever helt uten englevakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lukas 4-ever Lilja (Oksana Akinsjina) har bare bilder av engler. En av dem henger på veggen i leiligheten hun kastes ut av, de andre bor i hennes eget hode. Hun ser seg selv og den yngre vennen Volodja (Artiom Bogutjarski) som lykkelig lekende, bevingede vesener. Liljas drømmer er de eneste streif av håp og magi i skildringen av et ungt liv som smadres av nød og kynisme.

Fra mannen som sa han «føler et ansvar for å spre lys og håp», regissøren med uttalt sans for «happy endings», kommer en av årets svarteste filmer - 105 minutter om grunnlaget for sexhandelen mellom Øst- og Vest-Europa personifisert ved tapre Lilja.

Forlatt av moren

I en hjerteskjærende scene i innledningen kjører hennes mor bort med sin nye venn. De skal til det forjettede land USA. Seinere mottar sosialkontoret et brev, der moren skriver at hun ikke lenger vil ha omsorgen for datteren, hvorpå Lilja spør: «Hva er omsorg?»

Den slags har hun egentlig aldri opplevd, og overlatt til seg selv, gjort hjemløs av en tante, pengelens, stolt, sårbar og drømmende, består livet av et vennskap med et enda yngre, vanskeligstilt barn - samt mulighetene til å selge kroppen sin til brutale menn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer