KOMMENTARER

Nådeløse menn

Arbeidsminister Robert Eriksson vil ha trygdet og sosialstøttet ungdom «opp om morran». Riksrevisor Jørgen Kosmo hudfletter Erikssons departement, skriver Stein Aabø.

OPP OM MORRAN: Arbeidsminister Robert Eriksson fra FrP vil ha trygdet og sosialstøttet ungdom i arbeid. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
OPP OM MORRAN: Arbeidsminister Robert Eriksson fra FrP vil ha trygdet og sosialstøttet ungdom i arbeid. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Budskapet fra Eriksson er det samme som tidligere statsråd Bjarne Håkon Hanssen formulerte som arbeidsminister i 2005, nemlig at unge sosialstøttemottakere og uføretrygdede skal avkreves en aktivitetsplikt. Begge statsråder har framført sitt budskap i folkelige termer. De unge må komme seg «opp om morran». Hanssen føyde for sin del til: «Jeg vil være nådeløs mot dem som nekter å skriver under på en velferdskontrakt.» Slikt vekker gjenklang i vår protestantiske folkesjel. Ordvalget mer enn antyder at uføretrygdede og sosialhjelpsmottakere er unnasluntrere og døgenikter. Vel kan de kreve sin rett, men da skal de jaggu gjøre sin plikt. Det er moraliserende, individualiserende og mistenkeliggjørende mot den lille minoritet ungdom som trenger samfunnets hjelp og støtte. Riktignok øker antallet, men det er snakk om en svært liten andel av ungdomskullet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer