Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nådeløst og spennende

I «Scharnhorst» skriver Alf R. Jacobsen dramatisk om nådeløs krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undervannsbildene av slagkrysseren «Scharnhorst» gjorde lite inntrykk på meg da de ble vist i «Brennpunkt» i NRK. Det gjorde derimot boka Alf R. Jacobsen har skrevet om krigsskipet som ble senket utenfor Nordkapp annen juledag 1943.

På bunnen av Barentshavet er skipet som så mange andre bare en krigskirkegård av stål. Historien om «Scharnhorst» er en levende beretning om en nådeløs krig like utenfor vår egen kyst.

Krigens egen logikk

Alf R. Jacobsens bok «Scharnhorst» er journalistens fortelling om jakten på skipsvraket, og det er dokumentarforfatterens usentimentale historie om skipets og besetningens skjebne. Det er også fortellingen om norske agenter som risikerte og ofret livet ved å rapportere om krysserens bevegelser til London.

Det er ei dokumentarbok preget av nitid kildegrans-king og dyp innsikt, og den er skrevet med innlevelse og respekt.

Slagskip framtvinger ærefrykt selv fra havets bunn. «Bismarck» , «Tirpitz» og «Scharnhorst» lever videre som myter nesten 60 år etter at de ble senket. Alf R. Jacobsen har gått bak mytene og forteller historien slik de overlevende opplevde den. De 36 som ble reddet ut av isvannet da slagkrysseren gikk ned, og de norske motstandsfolkene som overlevde tyskernes tortur. Det er også en historie om kvinnene som mistet sine menn.

Det er ei bok om heltemot og offervilje, men først og fremst om krigens egen logikk. Om skipet som går undergangen i møte utenfor Nordkapp fordi admiral Dönitz hadde lovt Hitler en seier til sjøs.

Spenningen holder

«Scharnhorst» gikk i britenes felle, men selv når vi vet den historiske utgangen, klarer Jacobsen å holde spenningen oppe. Det er som om vi ser slagkrysseren i silhuett når den stikker til havs for å utrydde en alliert konvoi. Vi ser for oss offiserer og gaster når de første granatene treffer skipet, og vi følger deres fortvilte kamp i isvannet. Av en besetning på 1968 mann ble 36 reddet.

Det sier litt om den nådeløse krigen til sjøs når admiral Fraser ga ordre om å fortsette til Murmansk mens flere hundre tyske gaster fortsatt kjempet for livet i bølgene. Admiralen var bare opptatt av å få bekreftet at slagkrysseren hadde gått ned.

58 år etter slaget ved Nordkapp kan en norsk forfatter skrive beretningen om «Scharnhorst» uten nasjonale sideblikk. Det er derimot en styrke at forfatteren er finnmarking og kjenner mennesker og geografi der de tyske slagskipene lå.

Gravejournalist

Den eneste svakheten er at boka innledningsvis er overdokumentert. Det er gravejournalistenes forbannelse at de på død og liv må fortelle alt de vet.

Men når slaget nærmer seg, tar forfatteren over og gjør boka til en thriller.

EN THRILLER: Den eneste svakheten Dagbladets anmelder finner i «Scarnhorst» er at den innledningsvis er overdokumentert.
Hele Norges coronakart