KONTROLL: Alt var under kontroll da Cecilie Moslis rollefigur skulle observere flammene. Foto: SF Norge/Alligator Film
KONTROLL: Alt var under kontroll da Cecilie Moslis rollefigur skulle observere flammene. Foto: SF Norge/Alligator FilmVis mer

Nær slukt av flammene

Skuespiller Cecilie Mosli (36) under innspillingen av «Skjult».

Skuespiller Cecilie Mosli (36) unngikk bare så vidt flammene da rommet plutselig overtente under innspillingen av den nye norske filmen «Skjult».

Brannmenn som var hentet inn for å overvåke den dramatiske scenen måtte avbryte opptaket og få alle ut av huset før det gikk galt.

— Hetta på jakka ble ordentlig svidd før jeg fikk løpt ut. Det var bare sekunder om å gjøre at ikke resten av meg tok fyr. Et kamera som ble stående igjen, smeltet. En forferdelig guffen opplevelse, forteller Mosli.

Brannen fant sted i en 100 år gammel, falleferdig direktørbolig i villastrøket Hop i Bergen.

I «Skjult» er villaen åsted for den traumatiske oppveksten til hovedpersonen — spilt av Kristoffer Joner. Ettersom villaen uansett skulle rives, fikk filmskaperne bruke den som de ville. På den siste innspillingsdagen i huset skulle de spille inn en brannscene.

— En profesjonell pyroteknikker ble hentet inn, og veggene ble smurt inn med en spesiell branngelé. Vi tente på og alt gikk etter planen. Men da regissøren ropte etter mer flammer, kom det for mye. Møbler og gjenstander som lå i rommet tok fyr. Flammene sto langs taket. Vi måtte bare komme oss ut, forteller produsent Jan Aksel Angeltveit.

I forkant hadde en av brannmennene påført en flammesikker spray bak på hetta på Moslis jakke.

— Denne hindret at flammene ikke fikk ordentlig tak og at Cecilie ikke tok fyr. Det var en veldig skremmende opplevelse.

Svidde øyenbryn
Angeltveit understreker at scenen var nøye forberedt og sikkerhetstiltakene gode da ulykken først var ute. Etter brannepisoden samlet filmteamet seg utenfor huset for en grundig debrifing.

Først da kom hovedrolleinnehaver Joner gående opp mot huset og fikk nyss om den skremmende hendelsen.

AVBRYTER: Rommet står i full flamme. Brannmenn avbryter opptaket og får folk raskt ut av det brennende huset. Foto: SF Norge/Alligator Film
AVBRYTER: Rommet står i full flamme. Brannmenn avbryter opptaket og får folk raskt ut av det brennende huset. Foto: SF Norge/Alligator Film Vis mer

— Jeg så jo at et par brannmenn og noen av kamerafolka sto der uten øyenbryn, så jeg skjønte jo at det hadde skjedd noe dramatisk, men heldigvis gikk det bra, sier han.

Den store ironien med brannscenen er at du ikke får se den i den ferdige kinofilmen, som har premiere i morgen. Den er nemlig klippet bort fra sluttproduktet.

— Men det blir et mildt sagt hett ekstramateriale når dvd-en kommer, ler Mosli.

Svigers på premieren
I «Skjult» rulles en tragisk historie opp når Kristoffer Joners rollefigur vender tilbake til den lille vestlandsbygda han vokste opp i. Joner selv betegner filmen som en «psykologisk thriller med en dæsj av skrekkelementer» — en sjanger han har vært innom flere ganger.

— Men dette var første gangen jeg hadde med familien på settet, og det var ikke nødvendigvis så lett. Man er veldig inne i rollen i denne typen filmer, og det er ikke bare å skru av når man er ferdig for dagen og skal hjem.

Når filmen nå har premiere har han i hvert fall familien med, for dette er første gang Joner ikke ser en av filmene sine før den kommer på kino.

— Det er jo litt skummelt å se den for første gang. Da er det jo godt å ha noen å holde i hånden. Jeg tror svigerforeldrene mine kommer på premieren, til og med, så da er jeg ekstra trygg, ler han.

FULL BRANN: Møbler og gjenstander i rommet tar fyr. Flammene står langs taket og svir hetta på Cecilie Moslis jakke, før hun så vidt kommer seg unna. Foto: SF Norge/Alligator Film
FULL BRANN: Møbler og gjenstander i rommet tar fyr. Flammene står langs taket og svir hetta på Cecilie Moslis jakke, før hun så vidt kommer seg unna. Foto: SF Norge/Alligator Film Vis mer