LUSEMINISTER: Elisabeth Aspaker
LUSEMINISTER: Elisabeth AspakerVis mer

Næring med lus i lasten

Kortsiktig grådighet er største trussel.

Meninger

Ferske målinger viser at det mer lus på laks i oppdrettsanleggene langs deler av kysten enn på samme tid i fjor. Økningen fra samme uke i fjor varierer fra 55 prosent i Hordaland til mer enn en firedobling i Nord-Trøndelag, ifølge Dagens Næringsliv. Samtidig melder Havforskningsinstituttet om økte lusemengder på ville laksefisker (laks og sjøørret) i mai/juni, særlig på Vestlandet. Økningen i lusemengde skjer på tross av at det i år er lavere sjøtemperatur enn i fjor. Når varmen i havet stiger til mer normale nivåer, er det ventet at lusemengden vil øke betydelig. Det skaper problemer for oppdrettsnæringen, men også for villfisk som sjøørret.

Lus koster laksenæringen milliardbeløp og truer samtidig den ville, atlantiske laksen. Innsiget av laks til norske elver er halvert fra 1983 til 2014, og selv om grunnene er sammensatt, er forskerne ikke i tvil om at lus og rømning fra oppdrettsanlegg er viktige årsaker. Det alvorlige er at oppdretterne ikke har noen løsning på luseplagen. Tvert imot er problemet økende, selv om det stadig prøves ut nye metoder. Professor Frank Nilsen ved Institutt for for biologi ved Universitetet i Bergen er spesialist på lakselus. Han sier til DN at han tolker lusetallene helt klart dit hen at årsaken er økt resistens. Seniorforsker Ørjan Karlsen ved Havforskningsinstituttet sier det er grunn til å være bekymret for utviklingen: «Og det er ingen tvil om at resistens mot lusemidler er et kjempeproblem», uttaler han til DN.

Tall som Nasjonalt folkehelseinstitutt har hentet inn, viser at det i 2014 ble rapportert en økning på nærmere 50 prosent i bruk av lakselusmidler som inneholder kitinhemmere og en firedobling av hydrogenperoksid. Disse er skadelige for livet i havet, særlig for reker og andre skalldyr. I tillegg har oppdretterne et stort problem med virussykdommer som sprer seg uten kontroll.

Situasjonen er altså meget alvorlig, men det meste av laksenæringen forsøker å snakke det bort. Det gjelder også fiskeriminister Elisabeth Aspaker som uten hemninger har påtatt seg rollen som talsperson for næringen. Hennes hovedprogram er vekst. En klokere strategi vil være å løse lus- og sykdomsproblemene først. Skal næringen overleve, må den opptre langsiktig og ta aktivt ansvar for livet i havet. Kortsiktig grådighet er farligere enn lus.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.