Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nær døden

Sylvelin Vatle øser av et norrønt tankeunivers uten å få noen god form på helheten i fortellingen.

BOK: Det skorter ikke på originalitet i Sylvelin Vatles bok «Tim Brentloffs eventyr». Men verre er det å få øye på meningen med det hele. I denne fantasioppvisningen av en tekst er det kanskje et uakseptabelt spørsmål. Mange unge lesere som forsøker å henge seg på vil nok like fullt stille akkurat det spørsmålet på et kritisk tidlig stadium i lesningen.

Tim Brentloff, sønnesønn av afrikaneren Bgdjimbgdjom Brdjendtdrodljoff, er på båtreise for å tilbringe sommerferien hos en tante. Båten kommer opp i uvær og Tim skylles over bord. Plutselig befinner han seg i en verden som umiddelbart virker svært så hinsidig. Det kvinnelige utysket Røn beorder Tim til å kjøre to lik, som han etter hvert kjenner igjen fra båtreisen, til Nivlheim. Tims nær-døden-opplevelse bringer ham ikke på gjestebesøk til en kristen himmel, men til en norrøn forestillingsverden, med bl.a. Yggdrasil, Ratatosk, elva Gjoll, Gjallarbrua og skrekk-kvinnen Hel. Vatles prosjekt er nok først og fremst fantasileken for dens egen skyld, selv om opplegget også innebærer en helskrudd form for pedagogisk reise til norrøn mytologi. Møte med gammalnorske versemål bys vi også.

Problemet er at boka er lagt opp på en så sær måte at det bare er forfatterens egen entusiasme for ideene og gode tekniske skriveferdigheter som holder et slags liv i fortellingen - så vidt det er.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media