RØRT: Det var en rørt «Weird Al» Yankovic som mottok en innrammet utgave av Billboardlista hvor han troner på toppen over folk som Jason Mraz og Rise Against. Foto: Skjermdump fra «Tom Green Live»
RØRT: Det var en rørt «Weird Al» Yankovic som mottok en innrammet utgave av Billboardlista hvor han troner på toppen over folk som Jason Mraz og Rise Against. Foto: Skjermdump fra «Tom Green Live»Vis mer

Nær gråten da han fikk vite om Billboard-førsteplassen

Humormusiker «Weird Al» Yankovic.

Det har vært usedvanlig mye oppstyr rundt humormusikeren «Weird Al» Yankovic den siste tiden.

For å promotere utgivelsen av albumet «Mandatory Fun» ga han denne måneden ut én musikkvideo hver dag i åtte dager.

Med gjesteopptredener fra folk som Jack Black, Patton Oswalt og Kristen Schaal har flere av dem blitt delt hyppig både i sosiale medier, på blogger og andre nettsteder.

Og videomaratonen ser ifølge Vulture ut til å ha hjulpet.

Da han besøkte komikeren Tom Greens talkshow «Tom Green Live» for noen dager siden kunne Green nemlig overraske Yankovic med at han hadde nådd toppen av Billboard-lista over de mestselgende albumene i USA.

- Du er nummer én på Billboard.

- Wow. Okei... takk! sier Yankovic mens stemmen skjelver merkbart og tårene ser ut til å presse på.

- Jeg har et øyeblikk her, dette er virkelig fantastisk, takk. Det føles ikke virkelig. Dette er noe jeg aldri trodde var mulig. Du vet, det har nesten ikke vært et humoralbum på toppen av lista i min levetid.

Polkaentusiast
For å være nøyaktig: Sist et humoralbum nådde toppen av lista var ifølge Laughspin skiva «My Son, The Nut» av Allan Sherman 
i 1963.

Da var Yankovic bare fire år gammel.

I en alder av 54 er Alfred Matthew Yankovic etter hvert blitt svært kjent for sine parodiversjoner av andre artisters låter, gjerne kombinert med en enorm entusiasme for polka.

Karrieren tok av på starten av 80-tallet (enkelte vil kanskje huske «Eat It», parodien på Michael Jacksons «Beat It») og Yankovic har flere hits på samvittigheten, deriblant «White & Nerdy», en parodi på Chamillionaires «Ridin'» fra 2011.

Blant låtene han har sluppet denne gangen er det spesielt «Tacky» (en parodi på Pharrell Williams' «Happy») og «Word Crimes» (en parodi på Robin Thickes «Blurred Lines») som har slått spesielt godt an.

Snill komiker
Samtidig som Yankovic spør alle originalartistene om lov er det en kjensgjerning at tekstene hans pleier å være av det temmelig snille slaget - spesielt sammenlignet med andre parodilåter som florerer på YouTube.

I TOPPFORM: «Weird Al» Yankovic i videoen til «Happy»-parodien «Tacky».
I TOPPFORM: «Weird Al» Yankovic i videoen til «Happy»-parodien «Tacky». Vis mer

I en kommentar om den langhårede humormusikerens vedvarende appell påpeker Ian Crouch i The New Yorker for eksempel at der Bart Bakers populære «Blurred Lines»-parodi (sett 24 millioner ganger på YouTube) omtrent beskylder Robin Thicke for å være sexforbryter, handler «Weird Al»-parodien om dårlig grammatikk.

- Han har aldri vært noen spesielt sinna eller kontroversiell sosial kritiker, skriver Crouch.

- De gjentagende temaene hans om amerikaneres tv-avhengighet, elendige mat og forbrukermentalitet virker ofte mer kjærlige enn krasse.

En av de få gangene det har blitt krøll var da Yankovic krangla med er Coolio, som ble litt snurt over «Gangsta's Paradise»-parodien «Amish Paradise».

Men det er lenge siden. I dag er «Weird Al» på toppen av Billboard og i vinden som aldri før.

Og Coolio?

Coolio er på PornHub.

AMISH-PARODI: Da «Weird Al» Yankovic parodierte Coolio-låta «Gangsta's Paradise» med «Amish Paradise» ble Coolio sur og påsto han ikke hadde godkjent parodien. Imidlertid skværa de senere opp. - Jeg  har sagt unnskyld til «Weird Al» for lenge siden, og jeg tok feil. Jeg var cocky og dum, jeg burde omfavna de greiene, sa rapperen nylig til Vice Magazine.
AMISH-PARODI: Da «Weird Al» Yankovic parodierte Coolio-låta «Gangsta's Paradise» med «Amish Paradise» ble Coolio sur og påsto han ikke hadde godkjent parodien. Imidlertid skværa de senere opp. - Jeg har sagt unnskyld til «Weird Al» for lenge siden, og jeg tok feil. Jeg var cocky og dum, jeg burde omfavna de greiene, sa rapperen nylig til Vice Magazine. Vis mer