Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nærbilde av konge i krise

Effektiv reportasje fra aprildagene 1940.

MOLDE 29. APRIL: Krigen har vart i snart tre uker. Kong Haakon VII og kronprins Olav har søkt ly i skogen utenfor Molde. De har vært et ettertraktet mål for bombeflyene gjennom disse tre ukene. Alf R. Jacobsen skriver med innsikt og autoritet om aprildagene 1940. Foto: Per Bratland / NTB arkiv / Scanpix
MOLDE 29. APRIL: Krigen har vart i snart tre uker. Kong Haakon VII og kronprins Olav har søkt ly i skogen utenfor Molde. De har vært et ettertraktet mål for bombeflyene gjennom disse tre ukene. Alf R. Jacobsen skriver med innsikt og autoritet om aprildagene 1940. Foto: Per Bratland / NTB arkiv / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ANMELDELSE: Er det mulig å gi god kritikk til en ny bok om aprildagene 1940 som ikke inneholder noe vesentlig nytt? Ja, når forfatteren heter Alf R. Jacobsen. For her står og faller alt med fortellerteknikk og formuleringsevne.

Og den kunsten behersker Jacobsen til fingerspissene.

Allerede undertittelen på er snedig: «10. april 1940». Vi er midt inne i krigsteatret, og det går slag i slag med kapitteloverskrifter som «Flukten begynner», «Kampen om Fornebu», «Oslo faller».

Det er sakprosa som kan sammenlikness med breaking news på tv, direkte rapporter fra fronten; en assosiasjon som forsterkes av forfatterens datelines: «Oscarsborg og og Oslo sentrum en time seinere», «Elverum og Nybergsund, onsdag 10. april 1940».

 
Hyller kongen
Journalisten og forfatteren Alf R. Jacobsen, med fartstid i republikanske organer som Klassekampen og Dagbladet, nøler heller ikke med å tre ut av sin rolle som reporter idet han uten forbehold hyller krigsårenes kongehus med disse ordene:
«Etter denne forfatterens mening er det to skikkelser som fremstår i et stadig klarere lys: kong Haakon og kronprins Olav. Det kan neppe være tvil om at kongens besluttsomhet og karakterstyrke flere ganger reddet regjeringen fra kapitulasjon og fikk den til å kjempe videre mot dårlige odds.»

image: Nærbilde av konge i krise

Johan Nygaardsvold levnes liten ære, og Alf R. Jacobsen tilbakeviser det han kaller seinere års skjønnmaling av regjeringens innsats.

Jacobsen fastslår at statsministeren selv en rekke ganger var på sammenbruddets rand, og at det knapt fantes noen krigsledelse før Otto Ruge overtok som forsvarssjef.

Raidet mot Elverum
Alf R. Jacobsen bygger sin beretning om «Kongens nei» rundt flyattaché Eberhard Spiller og kompaniet av tyske fallskjermsoldater, anført av Luftwaffwe-major Erich Walther, som i et raid mot Elverum forsøkte å ta kongefamilien og regjeringen til fange.

Jacobsen hevder å kunne avlive en myte som angivelig ble videreført etter krigen: At jakten på konge og regjering var et soloforetak av den overambisiøse Erich Walther.

Med henvisning til nye kildefunn, fastslår Alf R. Jacobsen at det berømte raidet, som ble stanset av norske motstandsmenn på Midtskogen, var iverksatt etter direkte ordre fra Hitler personlig:
«Overfallet på Norge var den nazistiske tyrannens eget verk. (...) Hitler styrte operasjonen fra Rikskanselliet i Berlin», konstaterer Jacobsen.

  Sterke nærbilder
Sterkest inntrykk i «Kongens nei» gjør nærbildet av en utmattet 67 år gammel mann på flukt for livet, stampende i våt snø, presset av en vaklende statsminister og et tyske krav om overgivelse, men likevel rakrygget i det avgjørende møtet med sendemann Bräuer da han uttalte sitt historiske nei på Elverum folkehøgskole 10. april.

«Det var tydelig at han var i sjelenød», skrev utenriksminister Halvdan Koht. «Han var på gråten. Han sa til meg at jeg skulle vite hvor grusomt det var for ham å ta ansvaret for blodet som nå kom til å flyte i en krig.»

Alf R. Jacobsen har gjennom en rekke bøker dokumentert omfattende kunnskaper om andre verdenskrig.
Han er overbevist om at det tyske angrepet på Oslo kunne vært slått tilbake dersom Hæren hadde vært mobilisert og «ledet av menn som mentalt og materielt var forberedt på å slåss.»

Overfallet på Norge var et dristig pokerspill, der forbausende mye gikk galt — også på tysk side.Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!