Nærbilde av konge i krise

Effektiv reportasje fra aprildagene 1940.

MOLDE 29. APRIL: Krigen har vart i snart tre uker. Kong Haakon VII og kronprins Olav har søkt ly i skogen utenfor Molde. De har vært et ettertraktet mål for bombeflyene gjennom disse tre ukene. Alf R. Jacobsen skriver med innsikt og autoritet om aprildagene 1940. Foto: Per Bratland / NTB arkiv / Scanpix
MOLDE 29. APRIL: Krigen har vart i snart tre uker. Kong Haakon VII og kronprins Olav har søkt ly i skogen utenfor Molde. De har vært et ettertraktet mål for bombeflyene gjennom disse tre ukene. Alf R. Jacobsen skriver med innsikt og autoritet om aprildagene 1940. Foto: Per Bratland / NTB arkiv / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Er det mulig å gi god kritikk til en ny bok om aprildagene 1940 som ikke inneholder noe vesentlig nytt? Ja, når forfatteren heter Alf R. Jacobsen. For her står og faller alt med fortellerteknikk og formuleringsevne.

Og den kunsten behersker Jacobsen til fingerspissene.

Allerede undertittelen på er snedig: «10. april 1940». Vi er midt inne i krigsteatret, og det går slag i slag med kapitteloverskrifter som «Flukten begynner», «Kampen om Fornebu», «Oslo faller».

Det er sakprosa som kan sammenlikness med breaking news på tv, direkte rapporter fra fronten; en assosiasjon som forsterkes av forfatterens datelines: «Oscarsborg og og Oslo sentrum en time seinere», «Elverum og Nybergsund, onsdag 10. april 1940».

  Hyller kongen Journalisten og forfatteren Alf R. Jacobsen, med fartstid i republikanske organer som Klassekampen og Dagbladet, nøler heller ikke med å tre ut av sin rolle som reporter idet han uten forbehold hyller krigsårenes kongehus med disse ordene: «Etter denne forfatterens mening er det to skikkelser som fremstår i et stadig klarere lys: kong Haakon og kronprins Olav. Det kan neppe være tvil om at kongens besluttsomhet og karakterstyrke flere ganger reddet regjeringen fra kapitulasjon og fikk den til å kjempe videre mot dårlige odds.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer