Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Næringsliv: 1. plass Kjell Magnus Reitan (28)

- HADDE DET IKKE vært for at jeg er sønnen til sjefen, hadde jeg neppe vært finansdirektør i et av Norges største selskaper.

Kjell Magnus Reitan er nøktern til å være en styrtrik trønder. 28-åringen eier en tredjedel av Reitankonsernet og ville vært god for noen milliarder hvis han hadde solgt seg ut av familieselskapet. Men neida.

- Jeg er faktisk ikke så glad i å bruke mye penger, sier norsk næringslivs mektigste mann under 30 år. Han som på et innfall kan fjerne grillpølsene fra 7-Eleven, pornobladene fra Narvesen og kneipbrødene fra Rema 1000-hyllene. Gjør han en dårlig jobb, er det de 15000 ansatte det går ut over. I fjor omsatte Reitans handelsselskap for over 26 milliarder kroner. Målet er å bli Skandinavias største handelshus.

<> De ti mektigste under 30 år i næringslivet: <> 1.Kjell Magnus Reitan (28).

2.Carl Fredrik Seim (29), hadde innflytelse nok til å konke Norges eldste verft, Mjellem & Karlsen.

3.Gunnar Fredrik Selvaag (27), som arving til byggkonglomeratet Selvaag kan han bygge hva han vil.

4.Camilla Hagen (21), Norges rikeste under 30 år og arving til Norges rikeste mann, Stein Erik Hagen.

5.DVD-Jon alias Jon Lech Johansen (19), datageniet som skremte vettet av en milliardbransje.

6.Katrine Bråtane (24), fikk forsikringsgiganten If i kne og laget presedens i erstatningssaker.

7.Kristin Rivelsrud (29), arving til hele Rica-konsernet og en av Norges yngste hotelldirektører.

8.Morten Westye Høegh (29), tok sammen med broren milliardrederiet Leif Høegh & co av børs.

9. Birgitte Friele (25), arvingen til Herman Frieles kaffeimperium.

10.Frederik Wilhelm Mohn (26), en av Bergens rikeste. Arving til Mohn-familiens gigantiske industrikonsern.

Omsette for 50 milliarder, ha mange flere enn dagens 2100 butikker. Mer makt i Reitans unge hender.

- Makten har jeg egentlig ikke noe forhold til. Men det er veldig hyggelig at et handelsselskap som Reitangruppen blir lagt merke til i slike maktsammenhenger.

AT KJELL MAGNUS skulle ende i et av selskapets tre likestilte førerseter sammen med storebror Ole Robert (31) og pappa Odd, har alltid ligget i kortene. 14 år gammel fikk han sitt første styreverv.

- Jeg sa fryktelig mye i de møtene. Var veslevoksen. Det som var beundringsverdig av faren vår, var at han tok oss på alvor. Det var nok langsiktig tenkt. Jeg har hatt en vanvittig interesse for driften av selskapet helt fra jeg var liten - da far med stor entusiame fortalte om det fantastiske han holdt på å skape.

Skoleflinkisen gjorde unna to år på Handelshøyskolen i Bergen før han av hensyn til selskapet flyttet til Oslo og ble siviløkonom på BI. Høsten 1998, 23 år gammel, startet han på egenhånd investeringsselskapet Allegro Finans asa. Som alt annet Reitan tok i, ble det fort til penger. Snart disponerte han over 100 millioner kroner. Like før IT-bobla sprakk, solgte han selskapet til Sparebanken1 og gjorde bankboka noen millioner feitere.

KJELL MAGNUS REITAN kunne kjøpt skuta til Røkke, vinsamlingen til Christen Sveaas og Ferrarien til Espen Lind. Eller småflaskemuseet til Christian Ringnes, for den saks skyld. Han ser bare ikke vitsen.

- Enkelte vil nesten kalle det en sykdom å produsere så mye penger og ikke bruke noe særlig privat. Men jeg tror det er en fordel hvis man skal legge seg opp penger, at man ikke har en forkjærlighet for å bruke de man har.

Sammen med kona Siv Beate (30) og barna Kristoffer (5) og Viktoria (3) bor Reitan i bydelen Putney litt vest for London. De bor fint, men selvfølgelig: «Ikke noe overdådig». Men nå som Kjell Magnus har fått det internasjonale nettverket han var på jakt etter og realisert drømmen om å bo i Europas finansielle hovedstad og gå på musikaler, konserter og spise på tøffe restauranter, er han er klar for å slå seg ned i Oslo. På kontorpulten ved siden av storebror.

- JEG HAR VEL faktisk ikke det.

Reitan tenker seg om. Han har faktisk aldri møtt noe særlig motstand. Det har vært en dans på roser hele veien. Likevel har han trønderlabbene trygt planta i jordskorpa. Ikke en gang en rødvinsflekk har han på rullebladet.

- Noe må du ha gjort. Drukket deg full på generalforsamlingen...?

- Nei, det har jeg faktisk ikke gjort.

- Eller knust mammas Ming-vase på nachspielet?

- Vi har sølt rødvin i pianoet og fått rødvinsflekker på mors nye teppe. Vi hadde mange ville fester hjemme. Jeg sitter fortsatt til de små timer i godt lag. Jeg har litt lakenskrekk når jeg tar en fest, da kan det være hardt med møter dagen etter.

<> De 60 mektigste under 30 <>
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media