DEBATT

USA i krise

Nærmer seg hybridkrig

I min levetid har jeg aldri sett et USA i dypere krise enn det vi ser nå.

- TERROR: Situasjonen i USA eskalerer. Natt til tirsdag 2. juni kalte Trump det «terrorhandlinger», samtidig som politiet rykket inn med tåregass og gummikuler. Reporter: Emilie Rydning. Video: NTB Scanpix / AP / Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I min levetid har jeg aldri sett et USA i dypere krise enn det vi ser nå. Folket og samfunnets lim rives fra hverandre i møte med landets sikkerhetsstyrker som nå nattlig utkjemper rene gateslag mot illsinte demonstranter.

Situasjonen er ille, men kan fortsatt bli langt verre. Imidlertid pleier opptøyer i USA, og generelt, å ebbe ut og miste intensiteten forholdsvis raskt. La oss håpe det skjer denne gangen, både for USA, for verden og også for Norges del. Norge er helt avhengige av USA sikkerhetspolitisk, og vi har kommet kort i å lage en plan B.

Siden midten av 90-tallet har USA år for år blitt mer polarisert. Viljen og evnen til å meisle ut tverrpolitiske kompromisser tilhører forrige årtusen i USA, og er i de fleste saker en fjern umulighet. Polariseringen har særlig gode vekstvilkår i et partipolitisk topartisystem og et valgsystem med enkeltmannskretser der vinneren tar alt.

Det innebærer at alle valgseire er relative gevinster, gevinster du tilriver deg på motpartens bekostning.

Det er vondt å se på det som skjer i USA. Videre er det skrekkartet å tenke på om en større sikkerhetspolitisk krise skulle utspille seg i våre nærområder når våre nærmeste allierte har mer enn nok med å håndheve lov og orden innenlands, og deres president lefler med å benytte regulære militære kampavdelinger fra US Army mot sin befolkning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer