Anmeldelse: Ketil Bjørnstad, Nittitallet

Nærmer seg selvforherligende når han skriver om ekteskapet

Ketil Bjørnstad gir et mørkt bilde av 1990-tallet i sin selvbiografi. På sitt beste er det gripende og tankevekkende.

PERSONLIG VERDENSHISTORIE: Ketil Bjørnstad skriver seg gjennom både verdenshistorien og eget liv i romansyklusen «Verden som var min». Foto: BJØRN LANGSEM
PERSONLIG VERDENSHISTORIE: Ketil Bjørnstad skriver seg gjennom både verdenshistorien og eget liv i romansyklusen «Verden som var min». Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ketil Bjørnstad har kommet til nittitallet i sin romansyklus «Verden som var min». Som i de tre tidligere bindene veksler han mellom å skildre sitt liv som menneske og kunstner, og de politiske hendelser som preget tiåret. Men denne gangen synes jeg han skriver bedre som engasjert historiker enn som lykkelig gift selvbiograf.

Mørkt tiår

Vi møter helten virrende omkring i en uoversiktlig verden. Med tanker om å bryte opp fra sitt første ekteskap, går Bjørnstad turer på sleipe stier på Sandøya. Hans midtlivskrise speiles også i den politiske situasjonen i verden. Berlin-muren har falt, men han har ikke urealistiske forhåpninger om fred og forsoning. I stedet er han opptatt av statene som bryter ut av et Sovjet i full oppløsning.

Gjør et sommerkupp på Dagbladet Pluss

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Sommerkupp: Spar 80 % på kvartalsabonnement!

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer. Få full tilgang ved å abonnere på Dagbladet Pluss. Akkurat nå får du 80 % rabatt på kvartalsabonnement.

55,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

99,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 99,-/måned)
Sommerkupp - 80 % rabatt!

49,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

795,-

1 år

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer