Nærmere 5 millioner kinobilletter solgt i år

Barnefilmene mest populære blant de norske.

POPULÆR FILM:  «Pelle Politibil på Sporet» kom på kino i mai, og er så langt den nest mest sette på kino i år. Foto: Neofilm / Qvisten Animation
POPULÆR FILM: «Pelle Politibil på Sporet» kom på kino i mai, og er så langt den nest mest sette på kino i år. Foto: Neofilm / Qvisten AnimationVis mer

(Dagbladet): Kinoåret er halvveis, og sammenliknet med første halvdel av 2012, har besøket økt med to prosent. Det skriver bransjeorganisasjonen Film og Kino i en pressemelding.

- Vi har aldri konsumert så mye film i lovlige kanaler som nå. Parallelt med at filmtilbudet er blitt langt bedre og lettere tilgjengelig i de elektroniske kanalene, opprettholder kinoene sin posisjon, sier kommunikasjonssjef Birgitte Langballe i Film og kino, og fortsetter:

MEST SETT:  «Iron Man 3» i 3D er den mest sette filmen på norske kinoer så langt i år. Nærmere 300 000 nordmenn har tatt turen inn i kinomørket etter den hadde premiere 26. april i år. Foto: he Walt Disney Company Nordic / Filmweb
MEST SETT: «Iron Man 3» i 3D er den mest sette filmen på norske kinoer så langt i år. Nærmere 300 000 nordmenn har tatt turen inn i kinomørket etter den hadde premiere 26. april i år. Foto: he Walt Disney Company Nordic / Filmweb Vis mer

- Det viser at publikum søker seg til den sosiale dimensjonen det er å se film i fellesskap på kino. Og ikke minst at det er her filmene kommer til sin rett.

Økning Likevel er det de utenlandske filmene som trekker flest inn i kinomørket.

«Iron Man 3» hadde premiere i slutten av april, og har hatt flest seere i første halvdel av 2013 med 292 016 solgte kinobilletter.

Storfilmene «Les Miserables» og «Hobbiten: En uventet reise» hadde henholdsvis premiere 18. januar og 12. desember, og er sett av 164 896 og 155 866 nordmenn.
    
Blant de ti mest sette filmene på kino første halvår i år, er det kun en norsk film. Det er familiefilmen «Karsten og Petra blir bestevenner», som hadde premiere i februar, og er blitt sett av hele 214 403. Det er den femte mest sette kinofilmen i Norge i år.
    
Nesten 5 mill. billetter 4 989 434 kinobilletter er blitt løst inn i 2013, og av disse er 586 852 kjøpt til de norske filmene. Det utgjør 11,8 prosent, i følge Film og kino.

Ikke overraskende troner «Karsten og Petra blir bestevenner» øverst på lista over de ti mest sette norske filmene.

«Pelle Politibil på Sporet» hadde premiere i mai, og ligger på andreplass med 145 390 solgte billetter. På denne lista ligger også blant andre «Victoria» og «Jag etter vind».

Som den tiende mest sette norske filmen så langt i år, ligger julefilmen «Reisen til julestjernen», som hadde premiere i begynnelsen av november. Den er blitt sett av 5 613 i år.