Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Svensk påtalemyndighet:

Nærmere en løsning på Palme-drapet

Statsadvokat i Palme-saken, Krister Petterson, sier til SVT at de har et håp om løse drapsgåten før sommeren.

DREPT I 1986: Sveriges statsminister Olof Palme ble drept på Sveavägen i Stockholm i 1986. 34 år senere har påtalemyndigheten et håp om å løse drapsgåten. Foto: Tobbe Gustavsson / TT / AFP / NTB scanpix
DREPT I 1986: Sveriges statsminister Olof Palme ble drept på Sveavägen i Stockholm i 1986. 34 år senere har påtalemyndigheten et håp om å løse drapsgåten. Foto: Tobbe Gustavsson / TT / AFP / NTB scanpix Vis mer

Noen kommer til å tiltales for drapet innen fem måneder, ellers legges etterforskningen ned, skriver SVT.

- Jeg er positiv til at vi kan presentere hva som har skjedd rundt drapet og hvem som er ansvarlig for det, sier statsadvokaten til kanalen.

- Etter min oppfatning har vi kommet nærmere en løsning. Jeg har vært positiv hele tiden siden jeg tok over etterforskningen i 2017. Jeg har lagt ned mye mer tid på dette enn hva jeg trodde. Det møysommelige arbeidet tror jeg vil lede fram til et bra resultat, sier Petersson.

Den svenske statsministeren Olof Palme ble skutt og drept i 1986.

ÅSTEDET: Bildet viser en blodpøl på Sveavägen i Stockholm hvor Olof Palme ble drept 28. februar 1986. /Foto: Bjorn Elgstrand / TT / AFP / NTB scanpix
ÅSTEDET: Bildet viser en blodpøl på Sveavägen i Stockholm hvor Olof Palme ble drept 28. februar 1986. /Foto: Bjorn Elgstrand / TT / AFP / NTB scanpix Vis mer

Uttalelsene fra Krister Petersson kommer i et intervju i programmet Veckans brott i den svenske kringkastingen SVT.

Statsadvokaten ønsker imidletid ikke å svare på om etterforskningen har ledet frem til en mistenkt gjerningsmann.

- Det kommer jeg ikke til å si, men den tolkningen er fri, sier han.

Snart 35 år siden

Palme-drapet er etterkrigstidas mest omtalte og mest etterforskede drap på en statsleder i Europa.

Palme ble, med sin kone Lisbet som vitne, skutt og drept på åpen gate i Stockholm sentrum om kvelden 28. februar 1986.

Snart 35 år er gått, og politiet har fulgt opp en mengde spor.

Natta skuddene falt skal flere vitner ha observert en mann som forfulgte Palme-ekteparet fra kinoen de hadde vært på. Flere av dem identifiserte seinere en mann ved navn Christer Pettersson som forfølgeren.

Pettersson ble to år seinere dømt for drapet i Stockholm tingrett. Han anket, og ble seinere frikjent i en høyere domstol.

I 2004 ble Pettersson innlagt på sykehus etter å ha blitt funnet bevisstløs og med store hodeskader. Han døde 57 år gammel samme år. Før sin død har han kommet med motstridende uttalelser som delvis tolkes som tilståelser av drapet.

Mange teorier

Totalt 130 personer har stått fram og hevdet at de sto bak ugjerningen, og konspirasjonsteoriene lever i beste velgående for et av Sveriges største drapsmysterier.

I 2018 hevdet også det svenske tidsskriftet Filer å ha avslørt hvem som drepte Palme - en mann identifisert som Skandiamannen.

Mannen arbeidet som reklamekonsulent i Skandia-huset i sentrum av Stockholm og stemplet ut fra jobben klokka 23.19 den 28. februar 1986. To minutter seinere ble Palme skutt og drept rett rundt hjørnet.

Den såkalte Skandiamannen var blant de første som sto fram som vitne til drapet, men ble selv ikke mistenkt.

Hele Norges coronakart