SLUTTER: Etter 25 år i NRK og 16 år som fast medlem i «Nytt på nytt» er Knut Nærum klar for nye prosjekter. Foto: Bjørn Langsem
SLUTTER: Etter 25 år i NRK og 16 år som fast medlem i «Nytt på nytt» er Knut Nærum klar for nye prosjekter. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Nærum om å slutte: - Jeg savner det gamle håret mitt

Knut Nærum gir seg i «Nytt på nytt» etter 16 år.

MARIENLYST (Dagbladet): I kveld hadde Knut Nærum sin nest siste innspilling som fast medlem i NRK-programmet «Nytt på nytt», etter at det ble klart at han forlater programmet ved sesongavslutningen neste uke.

Nærum har vært en del av programmet helt siden første sending i 1999, og har hele 442 episoder bak seg.

Dagbladet møter ham på Marienlyst etter sending, og Nærum kommer luskende med Kvik Halden-drakta trygt plassert uten en blazer. 

Dagen før tok laget med de røde og hvite stripene seg videre til 2. runde i cupen videre etter et drama (5-5 etter full tid) som til slutt endte med straffesparkkonkurranse mot Oppsal.

- Jeg hadde hårfarge da vi starta - Hvordan blir det egentlig å slutte i «Nytt på nytt», etter at det har vært en del av livet ditt i 16 år?

- Jeg har jobbet med humor i NRK siden 1992, og nå har jeg gjort nok av det. Nå skal jeg jobbe mer med langsiktige prosjekter. Jeg skal skrive bøker, teater og tegneserier, sier han til Dagbladet.

Fokuset blir at Nærum nå får gjøre ting på sine egne premisser. Han er ikke avhengig av å kontinuerlig levere - uke etter uke.

Det er et halvt år siden Nærum varslet sin avskjed for redaksjonen. Å holde på hemmeligheten har ikke vært noe problem.

- Jeg har jo hatt andre ting å tenke på, så det har ikke tatt så mye plass i hodet mitt.

- Hvordan vil du se tilbake på tida i «Nytt på nytt»?

- For meg har dette vært en jevn dur av munterhet. Også tenker jeg på håret mitt. Jeg hadde jo hårfarge da vi starta, og nå har jeg neppe det. Jeg prøver å unngå å se på gamle bilder, jeg savner det gamle håret mitt, sier han og legger til:

- Vi har fortalt én million vitser og ledd mye på møter og i redaksjonen. Så i det store og hele har det vært flott.

Håper på kake Nærum forteller videre at han ikke har planlagt noen avskjedsfest.

- Jeg regner med at andre står for feiringen. Jeg vet ikke, hvis det blir kake, så er det fint.

Når Nærum forlater programmet neste uke, blir Jon Almaas det siste originale «Nytt på nytt»-medlemmet som fortsatt sitter i stolen.

Nærum bruker ikke bort noen kalorier på å synes synd på makkeren, som nettopp har rost han så høyt opp i skyene at Nærum så seg nødt til å «rømme».

- Han kommer til å klare dette fint alene. Jeg gleder meg til å følge med videre.

- Hvor lenge er det til vi ser deg som gjest i programmet?

- Det får være opp til redaksjonen, det er ikke sikkert de vil ha meg tilbake. De er lykkelige over å bli kvitt meg, spøker han.

Nærum er sikker på at Johan Golden kommer til å gjøre en god jobb, og nekter å bli med å sette Golden inn i arvtakerrollen.

For Nytt på nytt skal bli nytt. På nytt.

- Han er god til å fortelle, rask i hodet og er et behagelig og stødig vesen. Også har han en dyp og sensuell stemme som jeg tror vil være til glede for folket.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Johan Golden i kveld.

Forstår at folk blir lei seg Prosjektleder for «Nytt på nytt», Guri Skavlan, forteller til Dagbladet i kveld at det kommer til å bli uvant uten Nærum på jobb.

- Dette kommer ikke som noe sjokk for oss, men et veldig stort vemod. Han er helt fantastisk rett og slett. Jeg forstår godt at folk blir lei seg for dette. Jeg kan nesten ikke gå inn på hva jeg tenker personlig, for jeg er så vant til å ha han rundt meg. Vi startet jo opp programmet sammen, så det blir veldig merkelig at han nå forlater det.

- Vi skal følge med på alt han gjør framover. Lese alle bøkene og få med oss alle teaterstykkene!, sier hun.

- Kommer dere til å gjøre noe spesielt i forbindelse med hans siste sending?

- Vi er ikke så selvopptatte, men det blir sikkert nevnt med et ord eller to.

- Er dere fornøyd med Golden?

- Selvfølgelig er vi fornøyd. Kjempefornøyde er vi. Som Jon Almaas sier: «han erstatter ikke Knut, vi lager noe nytt».

- Han har alle ingrediensene som trengs for å være en god lagleder i «Nytt på nytt», som humor og sjarm. Han er også smart, samtidig som han er en veldig anstendig fyr og en man stoler på, sier Skavlan.

GODE KOLLEGER: Knut Nærum tror Jon Almaas vil klare seg helt fint uten ham. Foto: Bjørn Langsem
GODE KOLLEGER: Knut Nærum tror Jon Almaas vil klare seg helt fint uten ham. Foto: Bjørn Langsem Vis mer