Nærum shower om valget

I Knut Nærums sommershow er Siv Jensen en blanding av Magica fra Tryll og Voldemort.

SKREVET SATIRE: Knut Nærum mikser Kaptein Sabeltann med Stortingsvalg. Resultatet får du se i Grimstad i sommer. Foto: Steinar Buholm
SKREVET SATIRE: Knut Nærum mikser Kaptein Sabeltann med Stortingsvalg. Resultatet får du se i Grimstad i sommer. Foto: Steinar BuholmVis mer

||| (Dagbladet.no): Hva får du hvis du hvis du blander Voldemort, Magica fra Tryll og Siv Jensen? Jo, lederen av Fremskrittspiratene og en av hovedrollene i Knut Nærums nye sommershow «Stoltentann».

- Stykket handler om Fremskrittspiratenes kamp for å overta «Den Rød-grønne Dame». De vil gi skatten ombord tilbake til folket, noe skutas kaptein Stoltentann mener er helt uansvarlig, forteller Nærum til Dagbladet.

- Han tror at folket bare vil bruke skatten på tull og kokosboller, som han mener er totalt meningsløs mat - bare sukker og luft. Han tror ikke folket vil sitte igjen med noe annet enn hull i tennene.

- Hardcore politikk

- Vi ville lage et helhetlig, morsomt teater for voksne. Med hardcore politikk. Det skal være en oppsummering av ståa i valgkampen, og jeg er klar for å skrive inn Sponheim hvis det er nødvendig, sier han.

Stykket settes opp på Apotekergården i Grimstad — samme sted som Nærums forrige verk

«Ibsens samlede verker på 68 minutter», og har premiere 26. juni. Alle «Stoltentanns» roller skal tolkes av skuespillerne Jan Martin Johnsen, Jan Gunnar Røise og John Brungot.

Kritikerrost regissør

- Det er tjue roller og tre skuespillere. De skal nok få løpt litt, smiler Knut Nærum, som også trives i Grimstad:

- Ja, jeg har jo bodd der, óg

i tillegg er det er gøy å utvide morokysten litt sørover fra Vestfold, sier han.

«Stoltentann» skal regisseres av Erik Ulfsby, mannen bak kritikerroste «Jungelboken», hvor dansefeber-Adil spilte hovedrollen.

Foto: Lars Eivind Bones
Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Nærum sparer ikke på kruttet i sin beskrivelse av Ulfsby.

- Jeg er spent på hva han kan få til, for «Jungelboken» var det tøffeste jeg noen gang har sett, sier han.

Dette er figurene

Kaptein Stoltentann:
- Dette er kongen. Han er selveste kapteinen på den «Den Rød-grønne Dame», og veldig opptatt av sin egen posisjon. Stoltentann forteller til stadighet andre om sin egen fortreffelighet, noe som igjen har sitt opphav i manglende selvtillit, og mener selv han er den eneste som er skikket til å ha makten.

Heksa hvis navn ikke nevnes (Siv Jensen):
- Siv Jensen-heksa er ikke fra Sabeltann-universet, men likner en blanding av Magica fra Tryll og Voldemort. Navnet hennes nevnes ikke. Hun er lederen for «Fremskrittspiratene», som ønsker å ta over «Den Rød-grønne Dame» slik at de kan gi skattene tilbake til folket. Jensen besitter også en trylledrikk som gjør at folk blir mer medgjørlige og får veldig lyst på kokosboller.

Gisky:
- Gisky er verdens mest ambisiøse dekksgutt. Han har ansvaret for «sang, spæill og dainns» på «Den Rød-grønne Dame», men innerst inne ønsker han å bli kaptein- eller i det minste en anerkjent pirat. Gisky er en karakter som blir dratt i alle retninger.

Kristin og Liv-Signe:
- Liv Signe og Kristin er klovnene i stykket, og underlagt Stoltentann. De er oppsetningens Pelle og Pysa. Kristins oppgave er å vokte skatten, og hun lanserer ideen om å plassere den i fond. Dette viser seg jo som en forferdelig dum idé, da de kommer på at hvis de graver den ned på en øy kan de jo bare grave den opp igjen, men hvis de putter den i et fond vet ingen hva som skjer.

Erna Solberg:
- Erna er også en klovn. Hun tror hun er partneren til Siv Jensen, men i praksis er hun bare mannskap. Denne karakteren er heller ikke fra Sabeltann-verden, men minner kanskje litt om Smisk, assistenten til Kaptein Krok.

Greven av Graf/Geir Helljesen:
- Greven er en spåmann som spår hvordan maktfordelingen kommer til å bli på «Den Rød-grønne Dame», med hjelp av avanserte grafikk. Vi har selvsagt ikke like avansert teknologi i stykket som Helljesen har i NRK, men vi skal gjøre akkurat det samme — bare analogt.

Støremann:
- Støremann er en mørkkledd, dyster figur, og dette stykkets Langemann. Han er egentlig styrmann på skuta, men fungerer samtidig som en rådgiver for kaptein Stoltentann — ikke ulik Tom Hagen i «Gudfaren». Støremanns kampsak er at pirater ikke trenger å slåss med sverd, bare argumenter, og på et tidspunkt i stykket vil også komme en duell mellom, ja, sverd og argumenter. Det Støremann ikke vet, er at Stoltentann har mindreverdighetskomplekser overfor Støremann, og særlig hans språklige egenskaper.