Nærums virkelighet

Tenk deg at Quentin Tarantino skrev «Vildanden», at Dag Solstad var referent på styremøtet i borettslaget eller at Romeo og Julie hadde sendt tekstmeldinger til hverandre.

Humoristen Knut Nærum tukler med virkeligheten på denne måten i sin bok «Å».

- Det handler om å finne ting som ikke passer sammen. Jeg har tatt for meg en del former og fylt dem med en annen type innhold. Dette er spydig smartass-humor i bokform, sier Nærum, som mange kjenner fra tegneserien Bloid i Dagbladets Magasinet og fra NRK-serien «Nytt på nytt».

De fleste tekstene er nyskrevne for boka, og han har ofte tatt utgangspunkt i norske forfattere som Erlend Loe, Jon Fosse, Gunnar Staalesen, Herbjørg Wassmo, Ari Behn og Jan Kjærstad.

- Egentlig trengs det ikke så mye kunnskap om forfatterne, bare man har fordommer nok. Man må spørre: Hvilke norske forfattere er det mulig å parodiere? Det finnes mange gode forfattere som har en særegen stil, men som ikke er så kjente at det går an å parodiere dem noe annet sted enn på julebordet til Vagant, og dit blir ikke jeg invitert. Og så finnes det kjente forfattere som ikke lar seg parodiere.

En av de uvante koblingene i «Å» er Bibelen slik Louis Masterson ville skrevet den.

- Jeg har skrevet om kampen mellom David og Goliat, og forsøkt å ta Bibelen på alvor. Det er en bok med mange voldsscener som det er gjort lite ut av. Kanskje unge menn ville lest mer hvis det ble gjort mer ut av Bibel-volden? spør Nærum.

NÆRUM FRA A TIL Å: Humoristen Knut Nærum har laget «spydig smartass-humor i bokform».