Næss vil lage tv

Filosofen Arne Næss (89) og en rekke samfunns- og kulturpersonligheter er i ferd med å etablere en ny tv-kanal. Planen er å være på lufta om ett år. Næss vil slippe til nynazister, Taliban-tilhengere og fengselsdømte i studio.

I et år har Arne Næss og co. kjempet for å starte en ny reklamefri kanal der folkeopplysning skal stå i sentrum.

Næss går i spissen for å bekjempe det han mener er kommersialisme og forflatning av fjernsynsmediet.

- Økonomien i dag tvinger tv-kanalene til å kutte ut nesten alt som varer over et visst antall minutter. Det er dermed en fare for å få en overflatisk behandling av emner. En ny alternativ tv-kanal som ikke har like mange seere, men likevel tilstrekkelig til å bli finansiert, kan ta opp emner som går langt mer i dybden, sier Næss.

«En stor minoritet»

Næss tror mange deler hans syn om at tv-kanalene er for kommersielle og overflatiske.

- Jeg mener det gjelder en stor minoritet, rundt 25- 30 prosent av befolkningen. Det er en viktig minoritet som ofte skyr fjernsynet - hvilket er veldig uheldig. Vi ønsker å gi debatt og informasjon, sier Næss. Han ser stort sett bare på nyheter, debatter og naturprogrammer.

Fi losofen mener dagens programledere altfor ofte har for liten kunnskap til å kunne lede debattene.

- Det er ofte mye god debatt, gitt de kummerlige forholdene som tv i dag er nødt til å tilpasse seg. Mange av ordstyrerne i dag er ikke kvalifiserte til jobben. Ordstyrerne i den nye tv-kanalen vil være ganske annerledes pågående: De må sette seg mer inn i sakene og kunne stoppe debattanter.

- Men avbryter ikke ordstyrerne allerede nok i dag?

- Ja takk, mye og for ofte. Men ikke ofte nok ut fra en mer grundig behandling av temaet. Det er også slik at debattantene som er mest kjent, og ikke nødvendigvis har mest saksinnsikt, helst blir invitert til å delta i debatter, sier Næss.

«Skal være dristig»

Næss lover en dristig tv-kanal. Filosofen vil for eksempel slippe nynazister, Taliban-tilhengere og fengselsdømte fritt til.

- Man skal ikke la dem komme til fordi man nødvendigvis tror på det de sier. Man lar dem slip pe til av demokratiske årsaker. Vi regner med at det er voksne folk som ser på, og som derfor ikke blir påvirket på en uansvarlig måte, sier Næss.

Foruten Næss er tidligere offiser og laboratoriesjef Ola Tellesbø, nestleder Inge Eidsvåg i Verdikommisjonen, tidligere leder for Amnesty International i Norge Jan Borgen, stifteren av Framtiden i våre hender Erik Damman, tidligere sjefredaktør i Interpress Service (IPS) Per-Aslak Ertresvåg, tidligere vaktsjef i innvandrerredaksjonen i NRK Kristin Havgar og økonom Jørn Bue Olsen engasjert i prosjektet.

Først internett

- Vi vil starte sendingene på Internett neste år, og tror og håper at vi er etablert på tv året etter. Vi trenger 10 millioner kroner i oppstarten. Det er fullt mulig å drive tv for så lite penger - det skjer allerede i dag i Sverige og Danmark, sier Tellesbø.

På nyåret har Næss & co avtale med kultrukomiteen.

Hittil er det laget fem prøvesendinger. I en av dem sier f redsprofessor Johan Galtung at dette er trolig siste gang USAs president får en rolig sommer. Dette ble laget rett før terrorangrepet i New York.

- Det var helt utrolig at hans spådommer skulle stemme, sier Tellesbø.

PS: Innslaget kan ses på www.indymedia.no.

ALTFOR OVERFLATISK: Filosof Arne Næss (89) tror rundt 25-30 prosent av befolkningen mener tv-kanalene er for overflatiske. - Det skal være så kjapt at temaene ofte blir overflatisk behandlet. Innslagene kan få en dårlig innflytelse på seerne, sier Næss.