Næssten, Leona

Dagbladets anmelder blir ikke sendt i koma av Leona Næss' debutalbum.

Leona Næss har vært A-listet på NRK Petre de siste ukene med singelen «Comatised». Låta er typisk for de mange kvinnelige, gitarspillende låtskriverne som har markert seg de sista åra.

Med forakt og selvstendighet tar hun et passe forbanna og sårt oppgjør med en ekskjæreste som er kaldere enn New York-vinteren og heitere enn L.A.-sommeren. Låta er typisk for en bølge av jenter som har inntatt lister og cd-spillere de siste åra, men den fungerer fint i kraft av sin umiddelbarhet og sin naive, uforutsigbare sjarm.

Leona Næss har imidlertid ikke et uttrykk som bærer et helt album. Verken som låtskriver eller vokalist er hun i besittelse av kvaliteter som etablerer henne som en markant soloartist.

Plata veksler mellom rene viser, tekkelig gitarpop og energisk poppunk.

Joni Mithcell møter Pretenders på jenterommet til en representant for Alanis Morissette-generasjonen. Leona drar med seg et melankolsk og tankefullt drag inn i selv de mest energiske låtene.

«Do I drive you away/With these pictures of blue» spør Leona i platas beste låt, «Anything». Hun støter oss nok ikke vekk, men er samtidig langt fra å sende lytteren i koma med sitt debutalbum.