Naiv radikalisme

SAMFUNN: Er det stat og kommune som er årsak til overdosedødsfall, eller skyldes de også bruk av heroin? Byrådsleder i Oslo, Erling Lae debatterer velferdssamfunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Er det stat og kommune som er årsak til overdosedødsfall, eller skyldes de også bruk av heroin?Er det bare fattigdom som er årsak til prostitusjon, eller har kjøper og selger et ansvar?Er en ramponert kommunal bolig et resultat av kommunens boligpolitikk, eller har personen som utøvde hærverket bidratt til resultatet?Jeg vet at spørsmålene kan virke naive, men når jeg leser aviskommentarer og hører venstresidens politikere, så er jeg jammen ikke så sikker likevel.Torbjørn Røe Isaksen startet en debatt i Dagbladet 28. juli om hvordan sentrale samfunnsdebattanter svekker folks ansvar for egne handlinger. Ikke overraskende svarer venstreradikaleren, i dette tilfellet Svein Tuastad, at Røe Isaksen moraliserer. Hos Tuastad er det bare én part som ikke har ansvar for å ha havnet i en vanskelig situasjon; nemlig den som er i en vanskelig situasjon.

ALLEREDE SALIGE Ludvig Holberg, påpekte at kritikkverdig adferd må forstås ut fra den situasjonen man lever i: «Alle sier Jeppe drikker, men ingen sier hvorfor Jeppe drikker.» Men Holberg hadde neppe ment at samfunnet skulle få skylden for at Nille plager Jeppe på grunn av manglende bevilgninger til familievernet. La gå at dette er harselas, men det er også alvor. Ved å frata tiggeren, den prostituerte og den vanskeligstilte ethvert medansvar for å komme inn og ut av en uheldig situasjon, så skyver vi ansvaret fra oss og omtaler de uheldigste som viljeløse resultater av økonomiske strukturer og politiske vedtak. Men det verste vi kan gjøre mot et menneske, er å fjerne alle krav og forventinger og skape den totale avhengighet av andres gode vilje. Dessuten er det dypt usosialt, selv om det kanskje er sosialistisk. Selvsagt havner noen uforskyldt i en vanskelig livssituasjon. Selvsagt er det en sammenheng mellom dette og sosiale realiteter. Ingen har garanti for å slippe unna omsorgssvikt, økonomiske problemer eller psykiske lidelser. Vi skal tillate svakhet. Men vi skal ikke gjøre avhengighet til en permanent situasjon hvis vi kan unngå det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer