Naive nordmenn

Etter å ha møtt ikke-nordmenn i Norge begynner jeg å lure på om de har rett, alle de som sier at vi er uendelig naive som tror vi lever i verdens beste land.

HVA FOREGÅR? Mens vi leter etter skjæringspunktet mellom humanisme og realisme siger det sakte inn en erkjennelse av at vi har vært naive i innvandringspolitikken. Ikke fordi det kommer for mange eller for få. Men rett og slett fordi vi ikke vet hva som foregår med dem som faktisk er her, skriver Cathriner Sandnes i lørdagskommentaren.
HVA FOREGÅR? Mens vi leter etter skjæringspunktet mellom humanisme og realisme siger det sakte inn en erkjennelse av at vi har vært naive i innvandringspolitikken. Ikke fordi det kommer for mange eller for få. Men rett og slett fordi vi ikke vet hva som foregår med dem som faktisk er her, skriver Cathriner Sandnes i lørdagskommentaren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mitt aller første møte med det helt ukjente, det som følger med global vandring og innvandring, var da vi låste opp et avstengt kjellerrom i bygården jeg bodde i den gangen. Rommet var helt mørkt, låst utenfra og med en vask som åpenbart ble brukt til samtlige gjøremål man ellers utfører på et bad. I rommet bodde en liten familie av afrikansk opprinnelse. Senere fortalte de som hadde låst seg inn, på borettslagets vegne, at menneskene i rommet hadde stirret forskremt på dem. En halv time senere, i den glipen av tid nordmennene brukte på å summe seg og forstå hva de nettopp hadde sett, forsvant familien.

Noen år senere var jeg på visning i et litt falleferdig hus, men med fin tomt og det som heter «potensiale» i prospektene. Der inne bodde det så mange somaliere at vi ikke klarte å telle dem. Sengene var stablet inntil hverandre og oppå hverandre i samtlige rom, bortsett fra badet. Eieren, som kunne fortelle at han hadde et enda større hus litt lenger opp i gata, fortalte fornøyd at han fikk penger av kommunen for å leie ut til «disse folka». Det tjente han slett ikke dårlig på, kunne han fortelle - uten at det sto helt klart for meg nøyaktig hvilken status eller posisjon disse menneskene hadde som gjorde dem så vidt innbringende. Eller hvilke kommunale ordninger som lå til grunn for pengeoverføringene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.