Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Naive Nore

Mens Norge kriger for NATO i Afghanistan, synes Aslak Nore det er viktigst å diskutere norske forfattere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aslak Nore forsøker å latterliggjøre forfattere og skuespilleres engasjement mot den NATO-ledete krigen i Afghanistan. Deres engasjement er bare en «lemenmarsj», og han spør hånlig om de i det hele tatt har «tenkt gjennom sine standpunkter». Samtidig forsøker han å løfte fram sitt eget engasjement for krigen. Fordi Nore mener «makta har rett». Det er ikke noe nytt i at det singler i glass når Nore setter pennen til papiret. Men man må spørre seg om han selv har tenkt igjennom sitt krigsengasjement? Som selvgestaltet ekspert lar han seg villig skyve foran «maktas» behov for å tåkelegge debatten.

Halvparten av Norges befolkning støtter kravet om å hente soldatene hjem. Men hvem målbærer dette synet i debatten i dag? Det finnes knapt et politisk spørsmål som er viktigere å diskutere enn et lands deltakelse i krig. Når det politiske landskapet er slik at det på Stortinget kun er SV som faktisk ønsker en debatt om norsk deltakelse i Afghanistan, er det godt at det finnes folk som er villige til å løfte fram disse enormt viktige spørsmålene. Selv om Nore synes det er tåpelig at andre enn et ekspertvelde bestående av ham selv og «makta» bryr seg om at vi er i krig.

Men hvilke sannheter serverer denne «makta» som Nore setter sin blinde lit til? Forsvarsministeren har gjentatte ganger uttalt at det er viktig at NATO lykkes i Afghanistan, uten at det av den grunn har blitt tydeligere hva det vil si at NATO lykkes. Har NATO lykkes den dagen det er fred i Afghanistan? Når Taliban er nedkjempet? Om man får bukt med terroren i området? I så fall er det lite som tyder på at NATO vil lykkes med dagens strategi.

Krigen i Afghanistan blir stadig mer brutal. I takt med at de sivile tapene øker, trappes oppslutningen om Taliban opp. Ikke fordi det afghanske folket har så dårlig hukommelse at minnene om Talibans brutalitet er borte, men fordi fremmed okkupasjon og det nåværende NATO-støttede regimet ikke er noe godt alternativ. Allerede i 2001 advarte menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch mot å samarbeide med Nordalliansen fordi samtlige av fraksjonene innen alliansen sto ansvarlig for brutale overgrep mot det afghanske folket. Mener Strøm-Erichsen det blir fred i Afghanistan ved at NATO går inn og velger side for ulike krigsherrer?

Også statsminister Stoltenberg verner om økt militær deltakelse og har blant annet uttalt at Norge skal bidra til å bygge opp den afghanske hæren. Da kan det være klokt å ta en titt på hvem som faktisk styrer den afghanske hæren i dag. Det er general Abdul Rashid Dostum, og han står direkte ansvarlig for massevoldtekter, massakrer og flere umenneskelige overgrep mot den afghanske sivilbefolkningen. Er det strategi for stabilitet at menn som burde vært stilt for retten sikres maktposisjoner og våpen?

Samtidig som Norge sender flere soldater trekker andre NATO-land sine styrker hjem. Debatten om militær tilstedeværelse i Afghanistan er ingen særnorsk debatt. Stadig flere tar til ordet for at det ikke er noen militær løsning i Afghanistan og viljen til å delta på et blindspor svekkes. At flere land må stille opp i solidaritet med NATO lyder som et hult ekko i sprekkene som begynner å slå inn i alliansen. De som faktisk ønsker at NATO skal fremstå som en forsvarsallianse har ingen interesse av tilstedeværelsen i Afghanistan. Å halte inn i en USA-ledet okkupasjon har lite med forsvar å gjøre. Samtidig som det er et paradoks at vestlige styrker står for de fleste drap på sivilbefolkningen NATO hevder å være der for å beskytte: I følge nyhetsbyrået AP var det mellom januar og august 2007 registrert 650 dokumenterte drap på sivile afghanere i kamphandlinger. Av disse er 143 drept i Talibanangrep, mens resten i hovedsak er ofre for NATOs bombetokter.

Likevel er ikke Nore alene om å stemple kritikere av militær opptrapping i Afghanistan som naive. Også Aage Borchgrevink irriterer seg over krigsmotstanderne, fordi «venstresida» ikke har brydd seg tilstrekkelig om krigen i Tsjetsjenia. Borchgrevink har dessverre altfor rett i at det ikke har vært gjort nok for å stoppe Russlands brutale krigføring i Tsjetsjenia. Han har også rett i at den norske høyresida ikke løfter en finger for å protestere mot at Norge kriger for amerikanske interesser i Afghanistan. Selv om det internasjonale samfunnets unnfallenhet i spørsmålet om Tsjetsjenia er et trist faktum, er det noe merkelig å bebreide engasjementet rundt kriger som berører Norge som NATO-land og som vi derfor må ta direkte stilling til.

Den militære innsatsen i Afghanistan er elleve ganger så stor som den humanitære, til tross for at Afghanistan er verdens fattigste land og fullstendig ødelagt av langvarig krig. Krigen og den håpløse situasjonen er skapt av og opprettholdes av Vesten. Det finnes ingen enkle løsninger for situasjonen i Afghanistan, men det er på tide å innse at økt okkupasjon ikke er rett medisin. Nore og Borchgrevink må gjerne fortsette forsøket på å redusere et slikt syn til å være banal USA-motstand. Resten av oss får drive frem debatten om Afghanistan og hvilket brutalt regime Norge bidrar til å legitimere med sin tilstedeværelse. Det finnes ingen militær løsning for Afghanistan.

BANALT: Det er på tide å innse at økt okkupasjon ikke er rett medisin for Afghanistan. Aslak Nore må gjerne fortsette forsøket på å redusere et slikt syn til å være banal USA-motstand, skriver SU-leder Kirsti Bergstø. Foto: FRANK KARLSEN
BANALT: Det er på tide å innse at økt okkupasjon ikke er rett medisin for Afghanistan. Aslak Nore må gjerne fortsette forsøket på å redusere et slikt syn til å være banal USA-motstand, skriver SU-leder Kirsti Bergstø. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!