«Naive Norge»-filmskaper lager film om Hege Storhaug

Christofer Owe jobber med ny film om integrering.

(Dagbladet.no): Han sto bak den mye omtalte dokumentarfilmen «Naive Norge», og er ifølge Klassekampen i ferd med å lage film om Hege Storhaug. Hun har lenge har vært en tydelig kritiker av den norske integreringspolitikken.

Owe ler da vi spør om det stemmer at han lager en film om henne.

- Da er det trukket kraftige slutninger. Det stemmer at jeg har gjort visse opptak i forbindelse med at jeg følger med på integreringsspørsmål, sier han.

- Betyr det at du jobber med en ny film om integrering i Norge?

- Det er vanskelig i nåværende situasjon å gi noen uttalelser om hva jeg gjør. Jeg jobber med mange ting, svarer Owe.

Avviser politisk agenda

«Naive Norge» ble av flere anklaget for å bidra til fremmedfrykt.

Dagbladet.nos kommentator Helge Øgrim ser filmen som «en parodi på norsk fremmedfrykt», og «en subtil kritikk av fordommer og irrasjonell angst for karri og muslimer, en metakritikk av hvordan mediene behandler innvandring og integrering.»

GOD KONTAKT: Owe har fulgt Hege Storhaug med kamera ved flere anledninger, blant annet i møte med troende muslimer. - Jeg ble slått av hvor god kontakt hun har med pakistanske kvinner, sier han. Foto: BJØRN LANGSEM
GOD KONTAKT: Owe har fulgt Hege Storhaug med kamera ved flere anledninger, blant annet i møte med troende muslimer. - Jeg ble slått av hvor god kontakt hun har med pakistanske kvinner, sier han. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

- Filmen er en journalistisk arbeidsulykke; den er kunnskapsløs, ensidig og krenkende overfor både majoritet og minoriteter, skrev Thomas Hylland Eriksen i et innlegg i Dagbladet. Og kalte filmen søppel og sjikanløs omtale av minoriteter.

- Det som gjør [filmen] så farlig, er ikke det at den er rasistisk i seg selv, men at den gir legitimitet til gitte strømninger i folket ved at den sendes under en seriøs dokumentarvignett på landets største kommersielle TV-kanal, kommenterer Dagsavisens Mode Steinkjer.

- Teorien om at jeg er del av et organisert pr- eller propagandaopplegg til inntekt for en politisk retning, det må jeg avvise, sier Owe til Dagbladet.no.

Konkrete situasjoner

Hege Storhaug er informasjonsleder i Human Rights Service, en «partipolitisk uavhengig tenketank som arbeider med tema knyttet til det nye fleretniske og flerreligiøse Norge og Europa». Hun bekrefter at Owe har villet lage film om henne.

- Han har fulgt meg med kamera i konkrete situasjoner, sier hun til Dagbladet.no.

En av situasjonene var da Storhaug i sommer ble besøkt av sin pakistanske venninne Natascha (18) for fjerde gang.

Owe filmet også i bryllupet til norsk-pakistanske Jeanette. I 2002 fortalte hun om sitt tvangsekteskap og gikk hardt ut mot norske imamer. I sommer giftet Jeanette seg med en etnisk norsk mann - og Storhaug var forlover.

Owe gjorde også et opptatt fra boklanseringen av Storhaugs debattbok «Men størst av alt er friheten». På nyåret ligger det an til et fjerde opplag av boka, som per i dag er trykket opp i 9000 eksemplarer.

Når Owes film blir ferdig, eller hvilken form den til slutt vil ha, kan ikke filmskaperen si noe om på dette tidspunktet.

LES OGSÅ:

HAR FULGT STORHAUG: I en film om integrering. - Jeg synes Storhaug er en veldig interessant person, sier Christofer Owe til Dagbladet.no.