«Naive Norge» kan ende i retten

TV 2 krangler med fotograf.

Les også:

•  TV 2 stopper «Naive Norge»-reprise

•  Sammenlikner Owe med Erling Borgen

(Dagbladet.no): Bråket rundt Christopher Owes omstridte «Naive Norge» nådde nye høyder i begynnelsen av desember i fjor, da det viste seg at noen av opptakene fra dokumentaren ikke var klarert med en av fotografene.

TV 2 besluttet derfor å stoppe den planlagte reprisevisningen, men har fortsatt ikke gitt opp å kunne sende filmen igjen. Informasjonssjef Marianne Røiseland utelukker nå ikke at saken kan ende i retten.

- Dette er veldig viktige prinsipielle spørsmål for oss, sier Røiseland til Dagbladet.no.

Ville ikke ha penger

Fotograf Gunhild Westhagen Magnor gjorde opptak for Owe, uten å motta vederlag, i begynnelsen av innspillingen. Da hadde filmskaperen forespeilet henne «en livsbejaende film» om miljøet på Holmlia. Avtalen var å inngå en kontrakt hvis prosjektet ble realisert.

FORTSATT KONFLIKT: Christopher Owes «Naive Norge»» er fortsatt en hodepine for TV 2. Forhandlingene med fotograf Gunhild Westhagen Magnor har foreløpig ikke gitt resultater.
FORTSATT KONFLIKT: Christopher Owes «Naive Norge»» er fortsatt en hodepine for TV 2. Forhandlingene med fotograf Gunhild Westhagen Magnor har foreløpig ikke gitt resultater. Vis mer

Magnor hørte imidlertid aldri noe mer, før hun plutselig så «Naive Norge» på TV 2. Da hadde prosjektets karakter endret form, til en innvandringskritisk dokumentar. Filmen skapte en voldsom offentlig debatt, men Magnor tok sterk avstand fra dokumentarens innhold.

Fotografen tok derfor kontakt med TV 2, som tilbød henne penger for å få bruke opptakene. Magnor stod imidlertid fast på å kreve sitt bidrag fjernet fra filmen.

- Prinsipielt er dette et stort overtramp. TV 2 ønsker å framstille saken som om den handler om ytringsfrihet, men de er faktisk min ytringsfrihet som er misbrukt. Dette er mitt åndsverk, som jeg ikke har klarert for bruk, og som jeg heller ikke ville klarert i den formen som «Naive Norge» har, sa Magnor til Dagbladet.no i desember.

Fjernet ikke fra nettet

Advokaten til Norsk filmforbund, som representerer Magnor, og TV 2 har nå hatt samtaler i lengre tid - uten å bli enige.

TV 2 vil fortsatt ha rett til å vise filmen, og fjernet heller ikke dokumentaren fra web-tv-tjenesten før til 23. januar i år. Røiseland avviser at det er kritikkverdig at «Naive Norge» lå ute på nettet så lenge.

- I de første rundene var det reprisevisningen vi diskuterte med Magnor. Visningen på betalingstjenesten på nettet var da ikke et tema. I januar mottok vi imidlertid et brev fra advokaten til Norsk filmforbund, og fjernet derfor filmen i påvente av en minnelig ordning. Motparten ønsket også at noen fotografier skulle bli fjernet fra TV 2s pressetjeneste, opplyser Røiseland.

Magnor krever i tillegg at opptakene leveres tilbake, samt erstatning for krenkelse av hennes ideelle rettigheter.

«Naive Norge» kan ende i retten

- Vi bestrider at hun har noe krav i denne retning. Vi kjøper inn mange eksterne produksjoner og er avhengig av ryddige forhold. Hvis ikke blir våre arbeidsforhold svart vanskelige. Det blir umulig for oss om filmfotografer, eller andre bidragsytere i en produksjon, skal få trekke sitt materiale fordi de angrer seg eller senere finner ut at de ikke liker innholdet, sier Røiseland.

Spesiell sak

Styreformann Sveinung Golimo i Produsentforeningen  kjenner ikke til denne saken spesielt, men sier det er uvanlig at uoverenstemmelser oppstår mellom filmskaper og fotograf, som ender med at fotografen vil trekke sitt materiale.  - Som oftest er det mellom regissør og produsent slike konflikter oppstår. Spørsmålet er hvilken grunn den medvirkende oppgir for at han eller hun vil nekte bruk av innholdet. Er det bare fordi man er uenig i hvorfan filmen ble, skal det mye til å få trukket produktet. Da må materialet ha skadet ens omdømme, sier Golimo.

Gunhild Westhagen Magnor opplyser at hun er i forhandlinger med TV 2 nå, og ønsker derfor ikke å kommentere saken.

PRINSIPIELT VIKTIG: Marianne Røiseland i TV 2 avviser ikke at kanalens konflikt med Magnor kan ende i retten.