Naive Norge

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 1996 endret Norge skatteloven slik at du ikke lenger får fradrag for utgifter som ikke er lov eller i samsvar med god skikk i Norge. Elleve år senere kan vi slå fast at det eneste som er endret, er lovgivningen, for norske bedrifter tas stadig oftere i å drive med korrupsjon, bestikkelser og smøring – både nasjonalt og internasjonalt.

Forsvarssjefen Sverre Diesen hevder at «Når det kommer fram slike ting som i disse korrupsjonssiktelsene, skyldes det blant annet at vi har fått bedre kontroll,» og henviser til den siste av en rekke anklager mot forsvaret.

Dalseide-rapporten er i stor grad bakgrunnen til de mange anklagene mot forsvaret. Da Forsvarsdepartementet nedsatte Dalseide-komiteen, var det et riktig og viktig initiativ. Men bakgrunnen for forsvarets og departementets bekymringer, kom opprinnelig utenfor deres egne rekker og prosedyrer – og var i stedet direkte foranlediget av Per Yngve Monsen som «varsler» i Siemens 2005.

Når forsvarssjef Diesen i 2007 hevder at forsvaret har fått «bedre kontroll», får jeg håpe han referer til den pågående etterforskningen som er avdekket i media. Det er nemlig ingenting som tilsier at dette har ført til en bedret internkontroll. Det forsvaret og andre norske bedrifter trenger, er systemer som proaktivt hindrer personer fra å havne i situasjoner der offentlige eller private forretningsbeslutninger styres av personlig vinning eller motytelser. Det er et skrikende behov for ledere som tar ansvar, gjennom handling, for en endringskultur slik at ansatte handler intuitivt og etisk riktig i alle situasjoner. Vi kan aldri garantere oss mot enkelthendelser, derfor er det viktig med innarbeidede kontrollrutiner og en klart spesifisert ansvarsfordeling. Interne etiske retningslinjer og prosedyrer må være en del av ryggmargen i enhver organisasjon, ansatte må læres opp i dem og i tillegg må det være et system som overvåker det hele.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer