Naivistisk samfunnskritikk

Originale absurditeter fra et stinkende, trist og kjedelig Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Faren min har sagt at i Israel kunne en kvinne før i tida gå alene midt på natten uten å frykte noen ting, unntatt araberne. Og nå er det blitt akkurat som i Amerika, folk som røyker hasj og kropper uten hode i skolegården.»

Allsidig

Tilstandsrapporten er hentet fra israeleren Kerets siste novellesamling. Der forteller en skolegutt at fetter`n mister en fotball i buskene, og finner en kropp uten hode. Nå viser det seg at den slemmeste gutten i klassen har stjålet hodet til den døde mannen. Og at kjæresten til fortelleren, hun som er så gnien på kyssene, likner den hodeløse mannen.

Fortellingen er karakteristisk for stilen til Etgar Keret (1967). Han er tegneserieforfatter, filmskaper, journalist. Og en av Israels fremste forfattere med et tjuetall titler bak seg. To bøker er tidligere oversatt til norsk: «Bussjåføren som ville være Gud» (2004) og «Gaza blues» (2006)

Naivistisk

Kerets noveller er en særdeles vellykket blanding av det helt hverdagslige og det helt absurde. Fortalt med en tilforlatelig naivistisk muntlighet. Som i fortellingen om paret som til sin store glede skal bli foreldre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer