Naivt, norsk og på ville veier

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Berit Thorbjørnsruds «Kritikk av relativismekritikken» i siste nummer av Samtiden er ukontroversiell så lenge som hennes definisjon av kulturrelativisme dreier seg om å forstå en kultur på dens egne premisser. Det som imidlertid ikke er ukontroversielt, er den forståelsen hun har av forholdet mellom politikk og forskning og som hun beskriver slik i artikkelen: «Forskningen legitimitet hviler på at den nettopp er politisk uavhengig. Den skal dreier seg om kunnskapsproduksjon, ikke om å fremme egne verdier eller å vinne makt over informantene».

Et slikt syn på samfunnsvitenskap, virker for meg naivt. Samfunnsforskning er politisk nøytral og kulturnøytral i den forstand at forskningsmetodene er gyldige på tvers av kulturelle og politiske grenser, men de er utviklet i Europa og den vestlige verden, og er som sådan intimt knyttet til denne verdensdelens historie, utvikling og status.

Det er ikke vitenskapelige metoder som brukes for å avgjøre hvilke områder eller saker som velges til forskningsobjekter. Valg av forskningsobjekt er med andre ord styrt av helt andre faktorer enn vitenskapelige metoder, og disse valgene er politiske i den forstand at de er knyttet til økonomiske, sosiale, psykologiske og politiske interesser. Når Thorbjørnsrud for eksempel sin tid valgte å forske på omskjæring av kvinner i den koptiske kirken i Egypt, var koptiske kvinner ett av mangfoldige objekter hun kunne gjort til gjenstand for forskning. Thorbjørnsruds valg var med andre ord et resultat av en vurdering med grunnlag i hennes ideologiske orienteringer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer