JUBILEUM: For 40 år siden skrev Ole Paus (i midten) teksten om «far som denger mor» spesielt for «Dagbladets sommerkassett». «Nytt fra norsk film», bedre kjent som «I en sofa fra IKEA» er fortsatt blant hans mest populære sanger. Her fra innspillingen av oppfølgeren med Rolv Wesenlund og Harald Heide-Steen Jr. (t.h.) i 1980. Foto: Odd H. Anthonsen / Dagbladet
JUBILEUM: For 40 år siden skrev Ole Paus (i midten) teksten om «far som denger mor» spesielt for «Dagbladets sommerkassett». «Nytt fra norsk film», bedre kjent som «I en sofa fra IKEA» er fortsatt blant hans mest populære sanger. Her fra innspillingen av oppfølgeren med Rolv Wesenlund og Harald Heide-Steen Jr. (t.h.) i 1980. Foto: Odd H. Anthonsen / Dagbladet Vis mer

Dagbladet 150 år

«Naken greve jager neger med øks»

40 år siden Dagbladets første sommerkassett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
DEN FØRSTE: Dagbladets sommerkassett ble første gang utgitt i 1979.
DEN FØRSTE: Dagbladets sommerkassett ble første gang utgitt i 1979. Vis mer

V.isste du at noen av Ole Paus' mest kjente og populære sanger ble lagd spesielt til «Dagbladets sommerkassett», og at munnhellet «Naken greve jager neger med øks» stammer fra en Dagblad-kassett?

Før cd-en

Den første cd-utgivelsen kom 1. oktober 1982, men salget av cd-spillere og disker tok ikke av før et par år seinere. Dermed rakk Dagbladet å innføre begrepet «Dagbladets sommerkassett - Alltid foran» med sketsjer og sanger, rett og slett en spesialskrevet revy. Til den nette sum av kroner 29,75,-.

NUMMER TO: I 1980 kom den andre utgaven av Dagbladets sommerkassett.
NUMMER TO: I 1980 kom den andre utgaven av Dagbladets sommerkassett. Vis mer

«Frekt og freidig»

I en presentasjon av kassetten i Dagbladet, under tittelen «Kassetten som tør der den burde ha tiet», står det å lese:

«Frekt og freidig har de brukt oss - Dagbladet - som utgangspunkt for infam ironi, overstrømmende morskap, stygge overdrivelser, grove injurier mot en redaktør og harselas over såvel myke menn og 'Noen som passer for meg', 'Barnas kort og godt' og vårt eget slagord 'Alltid foran'.»

Som en revy

Det passet nok Paus & Co. bra. Paus satte stor pris på samarbeidet med Rolv Wesenlund og Harald Heide-Steen Jr.

- Vi gorde dette fordi det var morsomt. og dessuten var det nybrottsarbeid. Jeg skrev jo hele tida, og det føltes som om vi kunne lagd 20 kassetter om dagen, sier Paus.

Og det gikk fort unna.

- Jeg spilte på Rolv og Harald, og så var det «stup og skyt» i studio, minnes han.

- «I en sofa fra IKEA» bare ramlet ned etter at jeg hadde sett Wam & Vennerød-filmen «Hotel St. Pauli». Det samme med «Nytt fra Film-Norge» på den andre kassetten. Det gikk jo så kjapt. Og så hadde vi jo flinke musikere. Det var et reint overskuddsfenomen. Ingen visste hvordan det ville gå, men jeg mener å huske at vi solgte 120 000 kassetter eller kanskje mer, sier Paus.

Og det var ingen vanlig reklamekassett, de hadde full kunstnerisk frihet.

NUMMER TRE: Oluf (mangeårig Dagblad-medarbeider Arthur Arntzen) og Åge Aleksandersen lagde kassett nummer tre.
NUMMER TRE: Oluf (mangeårig Dagblad-medarbeider Arthur Arntzen) og Åge Aleksandersen lagde kassett nummer tre. Vis mer

- Det var flott å ha Dagbladet i ryggen og fullstendig frie tøyler. Avisa hadde jo et godt rykte på den tida som ei avis som var kritisk til autoriteter, sier Paus.

Fem kassetter

Kassettene ble utgitt i perioden 1979 til 1983, med Elsa Lystad og Anne Karine Strøm på «rollelista» ved siden av de tre. Oluf (Arthur Arntzen) og Åge Aleksandersen sto for den tredje i 1981, mens Tramteatret lagde den fjerde i 1982. Paus & Co satte punktum i 1983.

«Nytt fra norsk film»

Det var den første kassetten som ga oss Paus-låter som «Nytt fra norsk film» (også kjent som «I en sofa fra IKEA») og «Jeg er så glad i dyr» (den med tekstlinja «Hvorfor ligger ingen med meg / Hør på en myk manns sang)». Blant andre innslag som har satt spor er «Nyheter på samisk» (selvfølgelig med Heide-Steen Jr.).

Revy

NAKEN GREVE: Den fjerde sommerkassetten kom i 1982, da med radikale Tramteatret.
NAKEN GREVE: Den fjerde sommerkassetten kom i 1982, da med radikale Tramteatret. Vis mer

«Alltid foran 2» er mer revypreget, med Sylfest Strutle (Heide-Steen) i kjempeform som vinner av Dagbladets lyrikkpris, mens altså Tramteatret tre år seinere kom med sangen med den «udødelige» og nå lite politisk korrekte tittelen «Naken greve jager neger med øks».

Den dukket opp på gruppas samleplate «40 beste» i 2003, men ble skrevet spesielt til sommerkassetten av Terje Nordby 20 år tidligere - med melodi av Anders Rogg og Arne Garvang.

Avisside

Kassettcoveret er formet som en avisside med flere saker, blant annet denne: «Tramteatret oppløses om verden går under» og «Sommer-OL på Skarnes i 1992».

- De fleste sangene ble skrevet spesielt for kassetten, men vi tok også med oss noen sanger som vi «pusset på» fra radioprogrammet «Radioaktiv revy». Det var jo synd om de bare ble framført en gang, sier Terje Nordby.

NUMMER FEM: «Stå på» var tittelen på den femte og siste sommerkassetten, med enda flere nye sanger av og med Ole Paus.
NUMMER FEM: «Stå på» var tittelen på den femte og siste sommerkassetten, med enda flere nye sanger av og med Ole Paus. Vis mer

Han berømmer takhøyden i avisa.

- «Naken greve jager neger med øks» var jo et spark til oppdragsgiveren vår, men det sier noe om ytringsfriheten vi har i Norge.

Salgssuksess

Nordby mener å huske at salget passerte 100 000.

- Det var enormt for oss, og det ble jo litt penger av det også, sier han.

Om kassetten kanskje er stuet bort, så lever sangen fortsatt, hos nye generasjoner. Da Nordby besøkte en skole i en annen sammenheng for seks år siden ble han spurt av 14-15-åringer om det var han som hadde skrevet «Naken greve jager neger med øks».

Det gjorde inntrykk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer