Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Naken og begeistret

Aldri har norsk kinopublikum sett så mange nakne menn som i den finske filmen «Fortellinger fra saunaen».

FINSKE FØLELSER: Filmen «Fortellinger fra saunaen» har gjort seg bemerket ikke bare på Filmfestivalen i Tromsø, men på over 50 filmfestivaler verden rundt. Her er Kari Tenhunen (t.v.) og Mikko Rissanen i full utfoldelse i Ishavsbyen. Foto: Ingun A. Mæhlum/TIFF
FINSKE FØLELSER: Filmen «Fortellinger fra saunaen» har gjort seg bemerket ikke bare på Filmfestivalen i Tromsø, men på over 50 filmfestivaler verden rundt. Her er Kari Tenhunen (t.v.) og Mikko Rissanen i full utfoldelse i Ishavsbyen. Foto: Ingun A. Mæhlum/TIFF Vis mer

TROMSØ (Dagbladet): - Det handler om kjærlighet, sier filmregissør Jonas Berghäll.
Sammen med tre av mennene i dokumentarfilmen «Fortellinger fra saunaen»", som har norgespremiere i dag, har han skapt badstufeber under filmfestivalen i Tromsø.

Utenfor kulturhuset står ei campingvogn omgjort til badstu, og veien er kort til nærmeste snøskavl.

I tre og et halvt år reiste Berghäll og medregissør Mika Hotakainen Finland rundt på jakt etter den finske mannen. Han som faktisk viser følelser - i badstua. Resultatet er blitt mer en tretti sterkt personlige fortellinger, om sorg, savn, mishandling - og kjærlighet.

Fulle av følelser - Mennene åpnet seg totalt, og mange av historiene overrasket oss underveis, forteller Berghäll.
Mikko Rissanen er en av 38 menn som forteller sin historie, om tapet og savnet av sin døde datter Iida. For ham har filmen endret hele livet.

- Jeg prøvde lenge å kontrollere livet mitt med hjernen, jeg gjemte følelsene. Det ødela meg nesten. Jeg håper denne filmen kan lære andre å åpne seg, sier Rissanen.

Det samme forteller Afghanistan-offiser Kari Tenhunen, som mener filmen for ham var bedre terapi enn alle timene i tradisjonell terapi etter krigens traumer.

«Fortellinger fra saunaen» har tatt Finland med storm, og har hittil vært på femti filmfestivaler. Til Tromsø kom gjengen rett fra filmfestival i Palm Springs.

- Michael Douglas var der, men alle snakket om «the saunaguys»", sier Berghäll, og ler.

Ideen dukket opp da han selv gjenopptok tradisjonen med å gå i offentlig sauna hver fredag. Han hadde jobbet 2500 timer i året, var utbrent og deprimert. Kjæresten sendte ham i saunaen.

- Badstua ble min kirke, der jeg vasker sjelen. Etter å ha overhørt alle historiene jeg hørte i badstua skjønte jeg at dette kunne bli en film, sier Berghäll.

Fått nok av menn Han forteller at to unggutter som snakket om å finne den rette, om kjærligheten, med femten nakne menn rundt seg, gjorde at han skjønte at det skjer noe helt spesielt med finske menn i badstua.

- Kunne du laget en slik film om norske menn?
- Jeg vet ikke. men etter filmen her i Tromsø kom det en mann bort til meg og sa «Dette hadde du aldri klart i Norge».

Berghälls neste film skal ikke handle om menn.
- Etter å ha tilbrakt tre og et halvt år sammen med svette, feite, hårete menn i saunaen er det på tide med en film om kvinner.

MEDBRAKT: Finnene har selvsagt med sin egen badstu til filmfestivalen. Den minner til forveksling om en vanlig campingvogn. Foto: Ingun A. Mæhlum/TIFF
MEDBRAKT: Finnene har selvsagt med sin egen badstu til filmfestivalen. Den minner til forveksling om en vanlig campingvogn. Foto: Ingun A. Mæhlum/TIFF Vis mer

I saunaen er det bare en eneste kvinne - hun er symbolet på det det hele handler om, kjærlighet.

Jobbet i nettoen Under arbeidet med filmen var alle nakne.

- Det oppsto en del absurde situasjoner underveis, og noen ganger var det vanskelig å ta fotografen seriøst der han sto kliss naken med en våt hatt på hodet. På det meste jobbet vi fire timer i en badstu med 85 varmegrader, og fotografen gikk i bakken to ganger, sier Berghäll, og avviser dermed alle rykter om at badstuene ikke var varme.

- Flere ganger ba jeg pent om å ikke ha på så mye vann, eller åpne vinduet, men fikk nei. Det skulle være virkelig.

Les anmeldelsen av filmen her

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling