Naken og begeistret

Aldri har norsk kinopublikum sett så mange nakne menn som i den finske filmen «Fortellinger fra saunaen».

FINSKE FØLELSER: Filmen «Fortellinger fra saunaen» har gjort seg bemerket ikke bare på Filmfestivalen i Tromsø, men på over 50 filmfestivaler verden rundt. Her er Kari Tenhunen (t.v.) og Mikko Rissanen i full utfoldelse i Ishavsbyen. Foto: Ingun A. Mæhlum/TIFF
FINSKE FØLELSER: Filmen «Fortellinger fra saunaen» har gjort seg bemerket ikke bare på Filmfestivalen i Tromsø, men på over 50 filmfestivaler verden rundt. Her er Kari Tenhunen (t.v.) og Mikko Rissanen i full utfoldelse i Ishavsbyen. Foto: Ingun A. Mæhlum/TIFF Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TROMSØ (Dagbladet): - Det handler om kjærlighet, sier filmregissør Jonas Berghäll.Sammen med tre av mennene i dokumentarfilmen «Fortellinger fra saunaen»", som har norgespremiere i dag, har han skapt badstufeber under filmfestivalen i Tromsø.

Utenfor kulturhuset står ei campingvogn omgjort til badstu, og veien er kort til nærmeste snøskavl.I tre og et halvt år reiste Berghäll og medregissør Mika Hotakainen Finland rundt på jakt etter den finske mannen. Han som faktisk viser følelser - i badstua. Resultatet er blitt mer en tretti sterkt personlige fortellinger, om sorg, savn, mishandling - og kjærlighet.

Fulle av følelser - Mennene åpnet seg totalt, og mange av historiene overrasket oss underveis, forteller Berghäll.Mikko Rissanen er en av 38 menn som forteller sin historie, om tapet og savnet av sin døde datter Iida. For ham har filmen endret hele livet.

- Jeg prøvde lenge å kontrollere livet mitt med hjernen, jeg gjemte følelsene. Det ødela meg nesten. Jeg håper denne filmen kan lære andre å åpne seg, sier Rissanen.

Det samme forteller Afghanistan-offiser Kari Tenhunen, som mener filmen for ham var bedre terapi enn alle timene i tradisjonell terapi etter krigens traumer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer