«Naken Olin på forsiden ville vært en bragd»

Redaktørene i andre kvinneblader støtter HENNE-redaktør Ellen Arnstad, som nektet å avbilde en naken og uretusjert Margreth Olin på forsiden. Førsteamanuensis i idrettssosiologi Gerd von der Lippe mener derimot at det ville vært en bragd av Arnstad å avbilde en naken Olin på forsiden.

- Dersom Margreth Olin hadde fått lov til å vise sin nakne, «naturlige» kropp, uten at den var dandert og kokt for å passe inn i et mønster av vellykkethet, synes jeg det hadde vært helt herlig, sier Gerd von der Lippe, førsteamanuensis i idrettssosiologi.

Hun er enig i at Arnstad har et poeng når hun vil bestemme forsiden selv, men at det er salgstallene som avgjør forsiden, og en «vanlig» kvinnekropp selger simpelten ikke.

- En kropp skal få lov til å være en kropp, men det ville kanskje ikke solgt nok blader, sier von der Lippe.

- Kjempebragd

Førsteamanuensisen har arbeidet spesielt med kroppskulturen innen idretten, og synes det er skrekkelig å se hvor mange unge jenter som er misfornøyde med utseendet sitt i dagens Norge. Hun mener Arnstad kunne gjort viktig nybrottsarbeid dersom hun hadde trykt den nakne, uretusjerte kroppen til Olin på forsiden av bladet sitt.

- Det er selvfølgelig ikke bare ukebladene som gir dagens unge et slikt hysterisk forhold til kroppen sin, men når damebladene bare trykker bilder av unge, tynne, pene mennesker, blir de et ledd i denne helheten. Jeg synes rett og slett det hadde vært en kjempebragd om dette lille leddet kunne blitt brutt, bare en eneste gang, sier von der Lippe.

- Ikke aktuelt

Margreth Olin ga norske Elle den samme betingelsen som HENNE fikk for å stille opp på et intervju: at en naken, uretusjert kvinne ble avbildet på bladets forside.

- Det er ikke aktuelt for oss å love bort forsiden. Det blir bare tullete når Olin sier at det ville vært et politisk statement å stille opp på forsiden av blader. Hun har tydeligvis noe viktig hun ønsker å si, men debatten blir litt håpløs. Glossy magasiner er så lette å angripe fra hennes ståsted, hun lager sin private film fra sitt eget ståsted, så jeg synes hun er litt vrien og lite villig til å høre på Ellen Arnstads og mine argumenter. Argumentasjonene hennes er veldig enkel, hun må se at blader av vår karakter er det vi er, og vi kan ikke la et intervjuobjekt styre de redaksjonelle beslutningene, sier redaktør Signy Fardal.

Margreth Olin inviterte i Dagbladet i går Ellen Arnstad og Signy Fardal til å sitte i panelet under en debatt etter en spesialvisning av «Kroppen min».

- Jeg gleder meg til å se filmen og stiller gjerne opp i en paneldebatt etterpå, sier Fardal.

- Mektig irritert

Redaktør Kjersti Løken Stavrum i KK er enig med sine redaktør-kolleger.

- Jeg ville takket nei til Margreth Olins tilbud av to grunner. For det første har KK aldri lovet bort forsiden sin til noen. For det andre har vi aldri hatt en naken person på forsiden vår.

Jeg er sterkt forundret og mektig irritert over Olins antydning om at blader som HENNE vil endre sitt innhold hvis annonsørene ber om det. Dette er helt fjernt fra virkeligheten, og jeg er svært interessert i å høre hvor Olin har denne informasjonen fra. Dersom hun ikke har den fra noe sted, synes jeg hun skal beklage uttalelsen, sier KK-redaktøren.

- Må selge

Redaktør Tone Skårdal Tobiasson i Tique mener Olins forslag om å posere naken og uretusjert på forsiden var god, men også Tique ville vært nødt til å takke nei hvis premisset var at hun ble garantert forsiden.

I gårsdagens Dagbladet etterlyste Olin ekte, vakre mennesker med et levd liv på forsiden av damebladene. Tique-redaktøren stiller seg ikke ukjent til denne tanken, men understreker at ethvert blad må selge for å overleve.

- For ikke lenge siden hadde vi en 53 år gammel modell med grått hår på coveret av Tique. Det vakte stor oppsikt i utlandet, men solgte bare middels bra her hjemme, sier Skårdal Tobiasson.

Tique-redaktøren hevder at Olin tar feil når hun mener norske dameblader blir styrt av annonsørenes klingende mynt.

- I Frankrike har det hendt at en forside har blitt solgt til en annonsør, som til gjengjeld har fått sitt produkt eksponert på coveret. Denne grensen er ikke på noen måte overskredet i Norge. Her betaler ingen for at modellen skal ha på seg en Calvin Klein-kjole på forside-bildet, sier Skårdal Tobiasson.

- Sa ja

Også Det Nye ønsket å intervjue Margreth Olin i forbindelse med «Kroppen min».

- Jeg sa faktisk ja til Olins tilbud om å stille opp naken og uretusjert, men hun trakk seg da vi ville se bildet først. Det sier seg da selv at ingen redaktør kan love bort en forside, sier Ma Berg.

Olins kritikk av de glossy jentene som pryder forsiden på damebladene, har Ma Berg lite til overs for.

- Det har vært sagt i hundre år at blader bruker for mange vakre kvinner på forsidene. Folk liker imidlertid vakre bilder. Når du kjøper et blad, kjøper du en drøm, ikke et stykke debatt, sier Ma Berg.

Jeg har aldri møtt en annonsør, sett en annonsør eller snakket med en annonsør. I vårt blad har vi en egen avdeling som tar seg av sånt. Jeg gjør som jeg vil, og hvis noen dikterer meg, er det mine 400000 lesere, sier Ma Berg.

Krangler om nakenbilder

SELGER IKKE: Gerd von der Lippe er enig i at Arnstad har et poeng når hun vil bestemme forsiden selv, men at det er salgstallene som avgjør forsiden, og en «vanlig» kvinnekropp selger simpelthen ikke. - En kropp skal få lov til å være en kropp, men det ville kanskje ikke solgt nok blader, sier von der Lippe.