LEDER

Naken på dypt vann

Ingress

UAKSEPTABELT: Ine Eriksen Søreide.
UAKSEPTABELT: Ine Eriksen Søreide. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Det måtte press fra øverste hold til for at Forsvaret skulle offentliggjøre klagenemndas begrunnelse for å oppheve refsen av løytnanten som tvang en motvillig kvinnelig rekrutt til nakenbading. Det skulle bare mangle. Forsvaret er ikke unntatt offentlig innsyn, men etter å ha sett begrunnelsen, er det forståelig at man kviet seg for å gjøre den kjent. Den er mildt sagt pinlig, både for nemnda og Forsvaret. Skal vi tro nemnda, har Forsvaret lisens til å mangle empati.

Rekrutten som varslet om hendelsen har forklart at hun gråt og var redd hun ville blitt kastet i vannet med makt om hun nektet. Det er ikke omstridt. Ifølge nemnda var det likevel «urimelig å forvente at han skulle lese hvor fortvilet fornærmede var». En så røff behandling av underordnete ville selvfølgelig aldri blitt akseptert i det sivile, men når nemnda mener det ikke kunne forventes at offiseren kunne tolke alminnelige tegn på fortvilelse som gråt og bønn, setter Forsvaret en urimelig lav og brutal standard for seg selv. Det er mulig enkelte har konsumert for mange amerikanske filmer om tøffe drillsersjanter, men det kan ikke være normen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer