Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Naken på dypt vann

Ingress


UAKSEPTABELT: Ine Eriksen Søreide.
UAKSEPTABELT: Ine Eriksen Søreide. Vis mer
Meninger

Det måtte press fra øverste hold til for at Forsvaret skulle offentliggjøre klagenemndas begrunnelse for å oppheve refsen av løytnanten som tvang en motvillig kvinnelig rekrutt til nakenbading. Det skulle bare mangle. Forsvaret er ikke unntatt offentlig innsyn, men etter å ha sett begrunnelsen, er det forståelig at man kviet seg for å gjøre den kjent. Den er mildt sagt pinlig, både for nemnda og Forsvaret. Skal vi tro nemnda, har Forsvaret lisens til å mangle empati.

Rekrutten som varslet om hendelsen har forklart at hun gråt og var redd hun ville blitt kastet i vannet med makt om hun nektet. Det er ikke omstridt. Ifølge nemnda var det likevel «urimelig å forvente at han skulle lese hvor fortvilet fornærmede var». En så røff behandling av underordnete ville selvfølgelig aldri blitt akseptert i det sivile, men når nemnda mener det ikke kunne forventes at offiseren kunne tolke alminnelige tegn på fortvilelse som gråt og bønn, setter Forsvaret en urimelig lav og brutal standard for seg selv. Det er mulig enkelte har konsumert for mange amerikanske filmer om tøffe drillsersjanter, men det kan ikke være normen.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide er for så vidt krystallklar. Hun er uenig med nemnda og fastholder at den slags oppførsel er totalt uakseptabel. Problemet er at nemnda, sammensatt av representanter fra soldater og stab, har et annet syn. De mener det er totalt akseptabelt, og da må man spørre hva slags holdninger Forsvaret har bak de offisielle. Samtidig forsikrer nemlig forsvarsledelsen at kvinner kan være helt trygge, noe liknende vil aldri skje igjen og dessuten har det skjedd utrolig mye positivt de to siste åra. Det står ikke til troende. Denne saken har vist at forsvarsministeren kan ha de beste intensjoner, men ei nemnd bestående av representanter fra Forsvaret sier at hun og forsvarssjefen tar feil.

Da er det uklart hvilke regler som gjelder. Og hvilken kultur som styrer. I den digitale tidsalder kan Forsvaret ta seg bryet med å dykke ned i sosiale medier og se hvilke holdninger som fins til kvinner i uniform, undertegnet menn som hevder de har vært i Forsvaret og som fortsatt tjenestegjør. Å late som om dette er et enkelttilfelle som aldri vil skje igjen, er falsk reklame.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media