Naken Teigen tar sats

Med hjelp av gamle venner og fiender har Jahn Teigen laget sin 39. plate. Etter til dels svært gode kritikker, planlegger han allerede sin neste.

På den nye plata «Utkledd som meg selv» spiller ekskona Anita Skorgan piano på fire av sangene. Den gamle partneren, vennen og uvennen Herodes Falsk har bidratt med to tekster. Idyllen toppes med at datteren Sara synger skremmende likt sin mor på sangen «Venner».

- Jeg fant ut hva som var en venn. Du finner ikke en god venn i løpet av tre måneder. Falsk og jeg var sammen døgnet rundt i ti år. Vennskapet vårt har kommet tilbake, nå er vi gjenforent etter 17 år, sier Jahn Teigen.

Rødt kort

Falsk og Teigen ble venner igjen etter begravelsen til Gunnar Simonsen, mannen som startet utestedet Smuget i Oslo. Marius Müller kom bort til Teigen og Falsk og sa at han var lei av at de gamle kompisene ikke lenger hang sammen.

- Ei uke seinere døde Marius også. Men Falsk og jeg kom sammen. Venner må kunne gi hverandre det røde kortet, være ute i to kamper og komme tilbake som før, sier Teigen.

Humor

«Alt er enkelt, men det er ikke lett.» Dette har blitt et slags motto for Teigen. Få har hatt større personlige opp- og nedturer enn den største stjerna fra Tønsberg. Han mener selv at den siste plata handler om å våge, akkurat som Isak Sellanrå i Hamsuns «Markens Grøde» gjør. Sangen «Isak» på sju minutter handler om nettopp den ærgjerrige Sellanrå.

- «Markens grøde» leste jeg for første gang i 1971. Siden har jeg lest den om og om igjen. Før kampen mellom Danmark og Norge i København spilte jeg i et telt foran to tusen mennesker. Alle kunne sangene mine, og da tenkte jeg at når verdens tynneste gutt fra Tønsberg kan havne i en sånn posisjon, da kan alt gå an. Sånn var det for Isak Sellanrå, også. Jeg er veldig glad jeg torde å ta med den sangen på plata.

- Dette er alvorlige saker?

- Ja, men det ligger mye alvor i det andre jeg har gjort også. Denne plata er kanskje den mest nakne jeg har laget, det har nok noe å gjøre med at jeg er blitt 54 år.

- Men du er fortsatt en klovn?

- Ja, og jeg vil være klovn. Klovnen har muligheten til å fortelle sannheten. Det er mye humor i livet og i min karriere. Det er humoren som driver meg. Jeg er fornøyd med det jeg har klart å få til. Både små barn og besteforeldre kommer på konsertene mine og liker han som står der oppe. Under en konsert for en stund siden så jeg at de trivdes, og da tenkte jeg at jeg kanskje skulle gjenforenes med meg selv. Derfor er jeg nå «utkledd som meg selv», som plata heter.

Ny forestilling

Julaften og første juledag spilte og sang Teigen som i fjor for uteliggerne i Oslo. Så gikk han hjem til seg selv.

- Det er ikke trist å være alene. Ikke når du har vært hos de gutta. Men neste år har jeg lyst til å spille mye ute. Jeg vil på turné med buss og band og sånn «Knut er alltid så sein», og «du var skikkelig full i går» og alt det der. Jeg har også lyst til å gi ut en ny plate i 2004 og til å sette opp en forestilling i Tønsberg. Jeg har en god idé, men jeg vil ikke si noe mer om det nå.

«Venner»

Teigen både bor, jobber og lever på Aker Brygge. Han observeres ofte i kafeenes hjørner med en øl og ei lita bok som han noterer i. Han har vært artist i hele sitt voksne liv. Å følge i farens frisørspor var helt uaktuelt.

- Sånn er det med Sara også. Hun er veldig musikalsk, men hun vil helst ikke være med. På sangen «Venner» tok hun tonen og begynte å synge, og jeg ble helt satt ut. Det er ganske spesielt å stå med høretelefoner og lytte til datteren din som synger andrestemmen. Det satte seg i kroppen, det der.