Nakenbløff ga NRK flere seere

Saftig økning for «Den store reisen».

(Dagbladet.no): Antropologer raste mot NRK-realityen «Den store reisen», da det ble kjent at produksjonsselskapet Strix Televisjon betalte urbefolkningen for å gå rundt nakne.

Programmet handler om en norsk familie som drar til Ecuador for å leve under langt mer primitive forhold enn de er vant til i Norge.

Kritikken kom imidlertid da det viste seg at indianerne ikke har for vane å gå rundt avkledd - som man kunne få inntrykk av i serien.

Solid økning

Bråket har imidlertid ikke skadet NRK på noen måte - i hvert fall ikke målt i antallet seere. 882 000 så programmet lørdag, noe som innebærer en saftig økning fra uka før.

- «Den store reisen» hadde 806 000 seere den første uka, og økningen skyldes nok to ting: For det første at programmet er interessant i seg selv, hvis ikke ville nok ikke så mange ha kommet tilbake. For det andre at det har vært en del omtale av programmet, sier NRKs forskningsleder Kristian Tolonen til Dagbladet.no.

Seertallet gir NRK en markedsandel på 59 prosent i programmets sendetid.

Glad for diskusjon

FLERE SEERE: «Den store reisen» har fått mye medieomtale den siste uka. Det skaffet programmet flere seere. Foto: NRK
FLERE SEERE: «Den store reisen» har fått mye medieomtale den siste uka. Det skaffet programmet flere seere. Foto: NRK Vis mer

Produksjonsansvarlig Per Selstrøm i NRK er glad for økningen i seertallet, men er ydmyk overfor kritikerne av programmet.

- Det fikk mye oppmerksomhet, og da er det ikke rart at vi også fikk flere seere. Det er imidlertid viktig at vi også fikk i gang en interessant debatt på nettet og andre steder. Dette handler jo i stor grad om hva reality-tv faktisk er - en blanding av fakta og fiksjon.

- Jeg mener det har blitt et engasjerende program, og det er jeg veldig fornøyd med, sier Selstrøm til Dagbladet.no.

- En parodi

Maria Guzman-Gallegos, antropolog i Regnskogfondet, var blant dem som reagerte mot programmet.

- Jeg er redd NRK gir en framstilling der waoraniene blir en parodi på det primitive. Det synes jeg er ganske betenkelig, sa hun til Dagbladet.no fredag.

Bjørn Sørenssen, professor ved Institutt for kunst- og medievitenskap ved NTNU i Trondheim, var derimot ikke overrasket.

I den grad man bruker virkeligheten i et reality-program, så er den bearbeidet. Det er klart det er problematisk å utgi ting for noe annet enn de er, men det preger hele sjangeren. Man har ingen varselsplakater i starten av for eksempel «Robinson» som forteller at det som skal skje er nøye planlagt og regissert, selv om det er det, sa han.

Nakenbløff ga NRK flere seere

Les også:
- Det er så rått og fuktig der nede
Dette er en nakenbløff