MoMA

Nakenmodell saksøker MoMA

En nakenmodell saksøker det verdensberømte Museum of Modern Art i New York for ikke å hindre at besøkende forgrep seg på ham.

PERFORMANCE: To nakne modeller står i en døråpning og besøkende til utstillingen «Marina Abramovic: The Artist i Present» i MoMA i New York i 2010. Nå er museet saksøkt. Foto: TAP Photo/Mary Altaffer, File
PERFORMANCE: To nakne modeller står i en døråpning og besøkende til utstillingen «Marina Abramovic: The Artist i Present» i MoMA i New York i 2010. Nå er museet saksøkt. Foto: TAP Photo/Mary Altaffer, File Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Søksmålet, som omtales av blant andre Sky News og New York Times, er knyttet til Marina Abramovics kunstforestilling i 2010 kalt «The Artist i Present».

Performance-kunstneren John Bonafede (50) var én av nakenmodellene i forestillingen i det svært anerkjente museet i New York. I søksmålet hevder han at MoMa «hadde faktisk kjennskap til seksuelle overgrep mot mange av dets arbeidende utøvere under forestillingen», men at museet likevel «med hensikt og neglekt unnlot å gjøre endringer for å unngå at overgrep gjentok seg».

Nakne i døråpning

- John mener det bør være edgy performance-kunst som dette på større institusjoner. Men målet hans her er å sørge for at utøverne er tilstrekkelig ivaretatt og at de er trygge, sier advokaten hans, Jordan Fletcher til New York Times.

Én av installasjonene Bonafede deltok i, innebærer at to modeller står ansikt til ansikt helt nakne i en døråpning med bare 45 centimeter mellom seg. Deretter ble besøkende oppfordret til å gå mellom dem inn til resten av utstillingen.

Performance-verket, som heter «Imponderabilia», er opprinnelig fra 1977 og er et av Abramovics mest berømte.

Sju overgrep

Bonafede er selv en profesjonell performancekunstner og deltok under hele perioden MoMA hadde utstillingen. I søksmålet hevder han at han ble utsatt for seksuelle overgrep sju ganger av fem ulike besøkende. Alle overgriperne skal ha vært eldre menn.

STIKK TIL PRESSEN: Trusseldømte Laila Bertheussen sendte stikk til flere under åpningen av sin kunstutstilling under Arendalsuka. Vis mer

Han hevder selv at han ikke rapporterte det første tilfellet fordi han var i sjokk, men at han informerte ledelsen og sikkerhetsansvarlige om de påfølgende tilfellene. Ifølge Bonafede ble angivelige overgripere fjernet fra utstillingen, imidlertid mener han at MoMa overså de opprinnelige overgrepene.

Ifølge søksmålet førte overgrepene til at han har opplevd årevis med «følelsesmessig stress». Han mener også at hans mentale helse, kroppsidentitet og karriere er «betydelig skadet».

- Kjent med utfordingene

MoMA har foreløpig ikke kommentert søksmålet. I 2010 rapporterte flere medier om at flere nakenmodeller hadde klaget på at de ble befølt av besøkende.

- Vi er godt kjent med utfordringene ved å ha nakne utøvere i galleriene. En hver besøkende som berører upassende eller forstyrrer utøverne blir eskortert fra museet av MoMAs sikkerhetsvakter, sa MoMA i en uttalelse den gangen.

«Impronderabilia» ble utøvd ved royal Academy of Arts i London i fjor. Da uttalte Abramovic til New York Times at hun hadde hatt «millioner av møter» med museet og inngått kompromisser.