Nakensjokk på museum

Kunstverket «Imponderabilia» av Maria Abramović vekker oppsikt i London.

NAKENPORT: Kunstverket får mange til å sperre opp øynene, andre blir så satt ut at de lukker øynene. Foto: David Parry/Royal Academy of Arts
NAKENPORT: Kunstverket får mange til å sperre opp øynene, andre blir så satt ut at de lukker øynene. Foto: David Parry/Royal Academy of Arts Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den serbiske performancekunstneren Maria Abramović (76) er kjent for å vekke ulike følelser hos mennesker gjennom kunsten.

Hun er kjent for å teste sine egne fysiske og mentale grenser, hvor hun ofte utsetter seg selv for utmattelse, smerter og livsfare, gjerne foran et stort publikum.

Aldri skjedd før

Livekunstverket «Imponderabilia» er nå stilt ut på Royal Academy of Arts (RA) i London, sammen med flere av hennes verk, som gjør Abramovic til den første kvinnelige kunstneren med et soloshow i museets hovedgalleri. Dette til tross for at museets historie går helt tilbake til 1700-tallet, ifølge RA.

Det er imidlertid ikke bragden som gjør at utstillingen får mye oppmerksomhet, men kunsten. For å oppleve «Imponderabilia» er man nødt til å gå gjennom en «port» bestående av to nakne personer.

Personene som danner den nakne menneskeporten står så tett inntil hverandre, at publikummerne er nødt til å presse seg igjennom. Man er også nødt til å velge hvem man ønsker å stå ansikt til ansikt med i det man passerer.

TETT: Man får et nært møte med fremmedes nakne kropper. David Parry/Royal Academy of Arts
TETT: Man får et nært møte med fremmedes nakne kropper. David Parry/Royal Academy of Arts Vis mer

Den første gangen «Imponderabilia» ble stilt ut i 1977 ble kunstutstillinga stanset av politiet. Showet som skulle vare i seks timer, ble avsluttet etter bare tre, skriver Daily Beast.

Abramovic har ved tidligere utstillinger vært en av personene som formet nakenporten. Ved utstillinga på RA er hun ikke med, og personene rullerer.

OVERRASKER: «Gauteshow» med Gaute Berg Næss og Snorre Monsson har fått med seg NRK-verten Bjørn Johann Rief når de skal annonsere at showet blir å se på NRK. Video: NRK Vis mer

«Traumatiserende» kunst

«Imponderabilia» er bare en liten del av utstillinga på RA, og videre inn får publikum blant annet også se 72 objekter , deriblant en sag, en pistol og en kniv, som ble brukt til verket «Rhythm 0» fra 1974.

FRIE TØYLER: Publikum fikk i 1974 lov til å gjøre det de ville med Abramovic, og mange valgte å bruke objektene hun hadde lagt fram. Dette er et bilde av objektene de kunne bruke. Foto: Jenny Goodall/ANL/REX /NTB
FRIE TØYLER: Publikum fikk i 1974 lov til å gjøre det de ville med Abramovic, og mange valgte å bruke objektene hun hadde lagt fram. Dette er et bilde av objektene de kunne bruke. Foto: Jenny Goodall/ANL/REX /NTB Vis mer

Under utstillinga kunne publikum bruke objektene til gjøre hva de ville med henne. En skal blant annet ha holdt pistolen mot hodet til kunstneren, en annen kuttet henne med en kniv og skar også av klærne hennes.

Showet var så traumatiserende for Abramovic at hun har slitt med frykt i ettertid, i tillegg hevder hun at en del av håret hennes ble grått i etterkant.

NAKEN: Bilde fra da «Imponderabilia» ble satt opp i Sveits i 2012. Foto: REUTERS/Christian Hartmann/NTB
NAKEN: Bilde fra da «Imponderabilia» ble satt opp i Sveits i 2012. Foto: REUTERS/Christian Hartmann/NTB Vis mer

Utstillinga «Rest Energy» fra 1980, som man kan se video av ved RA, beskrives som «uutholdelig å se på». Videoen varer bare i noen få minutter, men kunsten går ut på at Abramovic til enhver tid er i fare for å få en pil rett inn i hjertet av en motpart.

Abramovic ble i 2016 kåret til kunstverdenens mest innflytelsesrike person. Hun var i Norge med flere utstillinger i 2017.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer