Nakent og oppriktig

Kortdokumentar og selvportrett av regissøren.

HAUGESUND (Dagbladet): Margreth Olin kler bokstavelig talt av seg og avslører mye uforstand. I kortdokumentaren om sin egen kropp nærmest hvisker hun oss hemmeligheter hun aldri hadde tenkt å slippe fram, fordi de handler om et selvbilde som ble nesten systematisk bygd ned fra hun var fem år. Da hørte Margreth Olin hvordan en kvinne omtalte føttene hennes. De måtte gjøres noe med. De ville rett og slett ikke komme til å ta seg ut i høyhælte sko.

Siden fortsatte det - med å holde inn magen kontinuerlig og slik påføre seg store smerter, med en dum tannleges latterliggjøring av overbittet hennes, slik at Olin fortsatt bare smiler med sammenknepet munn. Det er altså kvinners skånselløse omgang med medsøstres figurer og framtoning hun går til felts mot. Gode menn får her sin hyllest.

Gjennom å blottstille seg selv sier Olin mye om et velkjent vestlig sett av verdinormer for hva kvinnelig «vellykkethet» er, men hun griper dessuten fatt i seerne og ber oss tenke over både normene og vårt forhold til andre. Hun ber oss omtrent om å skamme oss, sant nok meget stillferdig og uten moralisering.

Det er fint og personlig gjort, like reint og nakent presentert som regissørens stolte kropp.

AVKLEDD: Margreth Olin forteller en hemmelig historie i «Kroppen min» - stillferdig, men skarpt.