Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nakentegninger for barn til topps i Frankrike

- Boka er skadelig for barn, advarer politiker.

«ALLE ER NAKNE»: Her et bilde fra boken som er skrevet av Claire Franek og Marc Daniau. Tegningene er av Daniau. Boka har solgt over 1000 eksemplarer siden den fikk slakt av partileder i UMP, Jean-François Copé. AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOT
«ALLE ER NAKNE»: Her et bilde fra boken som er skrevet av Claire Franek og Marc Daniau. Tegningene er av Daniau. Boka har solgt over 1000 eksemplarer siden den fikk slakt av partileder i UMP, Jean-François Copé. AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Frankrike har en barnebok med tegninger av nakne kropper skutt fart på bestselgerlista, og ligger nå på 2. plass på franske Amazon, skriver den britiske avisa The Independent.

- Et ideologisk motivert angrep Boken heter «alle er nakne» og viser helt vanlige mennesker med helt vanlige jobber, nakne. Politimenn, lærere og bankansatte kler alle av seg på tegningene i boka. Men det var ikke før en politikere på høyresiden i fransk politikk gikk ut og kritiserte boka, at det skøyt fart på bestselgerlistene.

- Boka fikk det til å løpe kaldt nedover ryggen på meg, sa Jean-François Copé til fransk presse i forrige uke. Han er leder i Frankrikes konservative parti, UMP.

Forfatteren sier målet med boka er å lære barn at en helt vanlig kropp er bra nok. De advarer mot jaget etter den perfekte kroppen. Lederen av det konservative partiet derimot, tolker boken på en helt annen måte.

I følge Copé blir boken presset på barneskoleelever i Frankrike som en del av en kampanje drevet av den sosialistiske regjeringen. Det hele med ett mål for øye: Å endre kjønnsroller og synet på familien.

Striden om tradisjonelle franske verdier stikker dypere enn nakentegninger av lubne kropper i en barnebok.

Kampanje for tradisjonelle kjønnsroller. Ultrakonservative katolikker har siden juni, da Frankrike vedtok en lov hvor homofile fikk retten til å gifte seg, kjørt en kampanje hvor moral og identitet har stått sentralt.

NEI TIL NAKEN-BOK: Lederen i det Franske konservative partiet, Jean-Francois Cope (i midten), har reagert kraftig på en barnebok med tegninger av nakne kropper.
AFP PHOTO / PATRICK KOVARIK
NEI TIL NAKEN-BOK: Lederen i det Franske konservative partiet, Jean-Francois Cope (i midten), har reagert kraftig på en barnebok med tegninger av nakne kropper. AFP PHOTO / PATRICK KOVARIK Vis mer

De siste ukene har kampanjen angrepet et nytt undervisningsopplegg i den franske barneskolen, kalt likhetens ABC. Opplegget går ut på at unge jenter og gutter oppfordres til å se seg selv i utradisjonelle kjønnsroller. Gutter skal se for seg selv som dansere, mens jenter som for eksempel lastebil-sjåfører.

I følge høyresiden i fransk politikk er programmet en del av venstresiden og homo-lobbyens ønske om å innføre «kjønnsteori» i den franske skolen.

«ALLE ER NAKNE»: Her et bilde fra boken som er skrevet av Claire Franek og Marc Daniau. Tegningene er av Daniau. Boka har solgt over 100 eksemplarer siden den fikk slakt av partileder i UMP, Jean-François Copé. AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOT
«ALLE ER NAKNE»: Her et bilde fra boken som er skrevet av Claire Franek og Marc Daniau. Tegningene er av Daniau. Boka har solgt over 100 eksemplarer siden den fikk slakt av partileder i UMP, Jean-François Copé. AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOT Vis mer
Hele Norges coronakart