DEBATT

Nakkeskader - en psykisk lidelse?

At Dagbladet framstiller professor Mykletun som ekspert på nakkeskader er provoserende

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag 25. juli hadde Dagbladet sak om nye «Folkesykdommer». Som ekspert på whiplash/nakkesleng, sa psykolog Mykletun følgende «det er grundig dokumentert at symptomer på kronisk whiplash ikke oppstår i bilulykker uten at pasient og helsevesen kjenner til diagnosen og forklaringen». Fordi han ikke sa noe om dokumentasjon, diagnose eller forklaring , framstod uttalelsen som mildt sagt forvirrende. Hva Mykletun selv mener, framgår klart i Tidsskrift For Norsk Psykologforening fra 2011. Her framsetter han sin hovedtese. Kronisk whiplash er en funksjonell eller psykisk lidelse, som pasienten har hatt før uhellet inntraff.

Mykletun skaper også forvirring om begrepene whiplash - nakkesleng. Whiplash er verken sykdom eller diagnose. Ordet beskriver kun en skademekanisme som nakken kan utsettes for. Mange har opplevd å forstue ankel, kne eller håndledd, og vet at slike skader kan være smertefulle. Dersom leddbånd er mer enn forstuet - helt eller delvis avrevet - oppstår en langt alvorligere skade. Leddet blir da instabilt, og vil ubehandlet medføre kroniske smerter, som for eksempel avrevne korsbånd i kneet, som er en klar indikasjon for operasjon.

De fleste dødsfallene i trafikken skyldes avrevne leddbånd i overgangen mellom nakke og hode. Leddbånd i nakken har derfor en livsviktig funksjon, og gjør nakken til vår mest sårbare kroppsdel. Man skulle da forventet at diagnostikk av leddbånd var en høyt prioritert oppgave ved vurdering av nakkeskader. Slik er det ikke. Nakkeskader deles inn i 4 grader. Grad 1 og 2 gjelder forstuete leddbånd. I spesialisthelsetjenesten heter diagnosen: S.13.4 Nakkeslengsskade. Det dreier seg altså om en skade, og ikke om en psykisk lidelse slik Mykletun hevder. Grad 3 dreier seg om skader som påvirker nervesystemet. Grad 4 gjelder alvorligere skader som brudd og avrevne leddbånd.

I Norge har nevrologer spesialistansvar for nakkeskader. Men nevrologene mangler faglig kompetanse til å vurdere de alvorligste leddbåndskadene. Lærebøker i nevrologi omhandler bare 3 av de 4 skadegradene. Instabile skader av grad 4 har aldri vært «nevrologenes bord», og norsk helsevesen er derfor ute av stand til å skille lette nakkeslengskader fra de alvorligste og mest invalidiserende skadene. I stedet for å henvise pasientene til ortoped, og dermed avdekke sin egen inkompetanse, har nevrologene systematisk henvist pasientene til psykologisk testing av psyke og personlighet. Det er umulig å leve med denne type udiagnostiserte og invalidiserende skader, uten å få psykiske reaksjoner som fortvilelse og frustrasjon. Resultatet er derfor gitt på forhånd - pasientens plager er forårsaket av psykiske problemer eller en psykosomatisk personlighet. At Dagbladet framstiller professor Mykletun som ekspert på nakkeskader er provoserende. I beste fall er han bare en nyttig idiot for inkompetansen i spesialisthelsetjenesten.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer