Nakne barn - alltid spekulativt?

Pedofili er et urgammelt tema i kunsten. Grensene endrer seg med historie og kultur. Har vi mistet evnen til å skille mellom nakenhet og sex når vi betrakter barn i kunsten?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den svenske kunstneren Palle Torsson sjokkerte Astrid Lindgren og Pippi-venner med sine stillbilder av 9 år gamle Pippi i rollen som en Lolita. Vi reagerer med vantro på de samme bildene vi så i barnefilmene om Pippi.

- Den amerikanske kulturhistorikeren Camille Paglia sa at hvis man i dag hadde laget noe av det som ble laget i gresk kunst og renessansekunst, hadde man hatt politiet på døra med en gang, sier Knut Ljøgodt, konservator ved Nasjonalgalleriet.

- Jeg synes selvfølgelig at det å framstille barn i seksuelle situasjoner er uakseptabelt. Men det finnes jo også eksempler på kunst som blir helt feiltolket. Vi lever i en hyklersk tid, hvor vi lar overgrep finne sted. Men så snart en framstiller barn uten klær, som jo er en kunstnerisk tradisjon, så blir det masse hyl og skrik. Det er en slags ny dobbeltmoral.

Lolita

I romanen «Lolita» av Vladimir Nabokov forelsker Humbert seg i stedatteren sin, tolvåringen Lolita. Det kontroversielle temaet gjorde at Nabokov slet voldsomt med å få boka utgitt, og den kom ut på et fransk forlag i 1955.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer