- Nam, jordbærpizza!

STAVANGER (Dagbladet): Tommy Håland (6) er tatt fra foreldrene for å bli indoktrinert i matlaging. På Gladmat-festivalen i Stavanger skal en ny generasjon lære matkultur - uten at de voksne får være med.

- Pizzaen var kjempegod! sier Tommy. Han har valgt druer, jordbær, agurk, paprika og mais som topping, og er strålende fornøyd med bakverket.

- Hva smaker det?

- Allslags. Det er som snop. Dette er en bedre pizza enn den onkelen min lager - og han er veldig flink, sier Tommy mellom munnfullene.

Best uten voksne

Det er matfestival i Stavanger, og alle spiseteltene langs den solfylte kaia vil ha besøk. Men innerst i Vågen fins et sted hvor ingen utenforstående voksne får komme inn. På Gastronomisk institutt og Pedagogisk Forums matskole for barn er det adgang forbudt hvis du er over 13 år.

- Barn fungerer stort sett bedre uten foreldre som forteller dem hva de har lov og ikke lov til å gjøre. Barna skal heller ikke få høre at «det der liker ikke du», sier Leni Stålvik ved Gastronomisk institutt.

I stedet får de prøve alle slags forskjellige smaker mens de for eksempel lager pizza. På toppen av det hele får barna en leksjon i smaksfysiologi! Ikke akkurat hverdagskost for en nasjon som er vokst opp med sild og poteter, skolekjøkken og Pizza Grandiosa. Men så er da også målet med prosjektet å fostre opp en generasjon med peiling på mat.

- Skal vi få til en snuoperasjon, må vi starte helt på bunn, sier Stålvik.

Kommer på tv

Nærmere 1000 barn kommer til å gå gjennom et av matkursene på Gladmat-festivalen i løpet av helga.

- Vi er veldig opptatt av å avskaffe spisesituasjonen og gjeninnføre måltidet. Vi skal ikke bare spise for å bli mette og få næring i kroppen, det bør også være en sosial opplevelse. Og jeg mener det er viktig å få barna med på selve matlagingen, sier Ove Grotheim i Pedagogisk Forum.

Han mener Norge bør gjøre som Danmark, og satse penger på matprosjekter i skolen.

- Altfor mange går på skolen om morgenen uten frokost. Og ungene selv sier at matpakka blir for klam og kjedelig. Vi må se på om vi kan forebygge konsentrasjonssvikt i klasserommet med en eller annen form for matservering på skolen, sier Grotheim.

KJEMPEGODT: Tommy Håland (6) har selv valgt ut hvilke smaker han skal prøve ut på pizzaen sin. Resultatet ble til og med bedre enn det onkelen hans får til!Foto: ÅGE PEDERSEN