Nån jävla ordning måste det ju va'!

Fredrik Backman har skrevet fram en vaskeekte, sosialdemokratisk grettengubbe.

UTE PÅ NORSK: Forfatteren Fredrik Backmans debutroman «En mann ved navn Ove» er blitt en braksuksess i hjemlandet Sverige. Nå er den ute på norsk. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
UTE PÅ NORSK: Forfatteren Fredrik Backmans debutroman «En mann ved navn Ove» er blitt en braksuksess i hjemlandet Sverige. Nå er den ute på norsk. Foto: Nina Hansen / DAGBLADETVis mer

(Dagbladet:) Ove er en 59 år gammel enkemann som har en oppgave i livet. Han passer på at folk gjør de riktige tingene. Han sjekker at biler står riktig parkert. At alt verktøy er på plass. Han er ikke formann i borettslaget, men han oppfører seg som om han var det. Ove er ingen muntergjøk. Utad framstår han for mange som en drittsekk. En slags blanding av Narvestad og Michael Douglas i «Falling Down».

Om denne mannen har den svenske debutanten Fredrik Backman (32) skrevet en humoristisk roman, «En mann ved navn Ove», som har tatt svenskene med storm. Kjenner de seg igjen?

- Han er kanskje litt typisk svensk, sier Fredrik Backman.

- For svenske menn er det viktig at ting er på stell.

- Som det blir sagt: «Nån jävla ordning måste det ju va'»?

- Jo da, det er nok ganske treffende. Svenskene har et bilde av nordmenn som glade og sorgløse. De har vanskelig for å tenke seg en sint nordmann. Danskene er sleivete og rotete. De skiter i alle regler. Vi svensker tar oss selv veldig høytidelig. Det blir det fort humor av.

- Hvordan fikk du ideen til å skrive om en slik ursvenske?

- Egentlig har jeg aldri drømt om å skrive en roman. Men jeg har alltid hatt lyst til å skrive. Jeg har jobbet som truckfører og skadedyrsutrydder. Maur, veps, rotter og slikt. Siden studerte jeg religion. Men på et visst tidspunkt skrev jeg noen spalter som jeg sendte inn til herremagasinet Metro. Det slo an. Snart hadde jeg fullt opp. Jeg skrev nesten hele bladet, bortsett fra det som hadde med nakne damer å gjøre. Alt skulle være morsomt.

- Humor for menn?

- Ja, men det ble jeg lei av. Så jeg begynte å skrive i andre blader. For foreldre. Og for kvinner i alle aldrer. Det er jo de som leser bøker.

- Hvordan dukket Ove opp?

IVRIG BLOGGER: Fredrik Backman har en egen blogg. Der presenterer han seg som «Nogåns man. Någons pappa. Någons granne. Allas problem.» Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
IVRIG BLOGGER: Fredrik Backman har en egen blogg. Der presenterer han seg som «Nogåns man. Någons pappa. Någons granne. Allas problem.» Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Mest inspirasjon har jeg hentet fra min far. Han er 67 år nå. Jeg har alltid syntes han var morsom. Men han er også prinsippfast. Rett skal være rett. Sånn er det bare. Jeg husker en gang jeg var gutt. Far skulle kjøre gjennom en bomring. Det var et åpent felt der folk kunne snike seg gjennom uten å betale. Alle gjorde det. Men ikke faren min. Han styrte rett mot betalingsbua. «Hvorfor gjør du det?» spurte jeg. «Hvorfor kjører vi ikke gratis». «Fordi vi ikke er dyr,» svarte han.

- Du har selv en blogg der du framstår som en litt sint, irritabel mann. Har du et snev av Ove selv?

- Kona sier at jeg kommer til å bli en gretten, gammel gubbe. Jeg har en tendens til å synes at alle bortsett fra meg selv er idioter. Særlig de som er yngre enn meg, og de blir jo flere for hvert år. Da jeg jobbet som truckfører, var jeg alltid yngst og ble kalt «valpen». Jeg var 19, og alle de andre var rundt 60. I skadedyrsfirmaet gjentok det seg. Jeg husker sjefen min sa til meg at hvis en kunde byr på en kopp kaffe, så drikker du kaffe. Det gjør vi i dette firmaet. Det fins mange prinsipper der ute.

- Er det dette som også er Oves drivkraft?

- Han har en misjon i livet. Ove er en person som ikke er i stand til å se nyanser i tilværelsen. Alt er svart-hvitt. Den fins ingen gråsoner. Og han reagerer på alt. Regler er til for å følges. Hvis de blir brutt, kan alt skje. Da blir det kaos. Den som bryter én regel, for eksempel når det gjelder parkering, kan du bryte mot alle. Da kan du gjerne stjele, rane, myrde i neste øyeblikk. Alle har noe av Ove i seg. De kjenner i hvert fall noen som har det. Gnisninger mellom mennesker oppstår overalt, for de fleste går det greit. Men det fins alltid noen som tar konflikten.

- Har du noen inspirasjonskilde som forfatter? Det er vel ikke så mye humor i moderne svensk litteratur?

- Absolutt ikke. Men det fins en revytradisjon. Hasse Alfredson & Tage Danielsson er mine favoritter. De var geniale. Da Tage døde, hørte jeg for første gang min far snakke om døden. Han var også en stor fan av dem.

- Hvordan har han reagert på boka?

- Han leser ikke så mye. Mor leste boka først. Hun sa til ham at han burde lese i hvert fall tre, fire kapitler. Allerede etter to ringte han til meg.

- Kjente han seg igjen?

- Ove har jo helt rett, sa han. Alle de andre er tullinger.