Nån jävla ordning måste det ju va'!

Fredrik Backman har skrevet fram en vaskeekte, sosialdemokratisk grettengubbe.

UTE PÅ NORSK: Forfatteren Fredrik Backmans debutroman «En mann ved navn Ove» er blitt en braksuksess i hjemlandet Sverige. Nå er den ute på norsk. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
UTE PÅ NORSK: Forfatteren Fredrik Backmans debutroman «En mann ved navn Ove» er blitt en braksuksess i hjemlandet Sverige. Nå er den ute på norsk. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Ove er en 59 år gammel enkemann som har en oppgave i livet. Han passer på at folk gjør de riktige tingene. Han sjekker at biler står riktig parkert. At alt verktøy er på plass. Han er ikke formann i borettslaget, men han oppfører seg som om han var det. Ove er ingen muntergjøk. Utad framstår han for mange som en drittsekk. En slags blanding av Narvestad og Michael Douglas i «Falling Down».

Om denne mannen har den svenske debutanten Fredrik Backman (32) skrevet en humoristisk roman, «En mann ved navn Ove», som har tatt svenskene med storm. Kjenner de seg igjen?

- Han er kanskje litt typisk svensk, sier Fredrik Backman.

- For svenske menn er det viktig at ting er på stell.

- Som det blir sagt: «Nån jävla ordning måste det ju va'»?

- Jo da, det er nok ganske treffende. Svenskene har et bilde av nordmenn som glade og sorgløse. De har vanskelig for å tenke seg en sint nordmann. Danskene er sleivete og rotete. De skiter i alle regler. Vi svensker tar oss selv veldig høytidelig. Det blir det fort humor av.

- Hvordan fikk du ideen til å skrive om en slik ursvenske?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer