Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

Maktskifte i USA

Nancy Pelosi vet hvordan hun skal temme Donald Trump

Her er den nye sjefen i Washington.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Hun kutter hodet av deg uten at du en gang merker at du blør», sies det om Nancy Pelosi (78), nyvalgt leder i Representantenes Hus. I Washington DC regnes det som en kompliment. Når attesten kommer fra datteren, Alessandra, er det hold i advarselen. Her er det ikke noen kjære mor.

Pelosi-metoden har Donald Trump allerede fått merke. I et første møte i Det ovale kontor før jul, rundspilte hun Trump uten en gang å heve stemmen. Det gjorde han. Trump gikk rett i fella og lovet at han skulle stanse utbetalinger til det offentlige hvis han ikke fikk milliarder til muren sin.

Det ikoniske bildet av en fornøyd Pelosi som spaserer ut av Det hvite hus i oransje kåpe og store glamorøse solbriller, forteller at hun som vanlig hadde oppnådd akkurat det hun ønsket. For ordens skyld strødde hun salt i sårene da hun overbærende kalte muren for «en mannegreie» og sa at hun skulle vurdere forslaget på nytt den dagen Trump fikk Mexico til å betale for muren slik han lovet i valgkampen.

Endelig ser det ut til at demokratene har funnet en som kan håndtere Trump, og det er en som representerer alt det han angivelig hater: En Washington-veteran fra en politikerfamilie, en liberaler og feminist fra San Francisco, en innsider i politikkens korridorer som kjenner hvert triks i boka.

Kanskje er Pelosis imponerende merittliste det aller mest ydmykende for amatøren Trump. Pelosi er kjent som en av Washingtons smarteste og mest effektive lovgivere og gis blant annet æren for omstridte bank- og finanslover i kjølvannet av finanskrisa og ordningen som sørger for at barn av papirløse immigranter, såkalte «dreamers», får midlertidig opphold i USA. Hun ble legendarisk da hun mot alle odds sørget for helsetilbudet republikanerne har døpt Obamacare og som Trump gikk til valg på å få fjernet.

I sin innsettelsestale denne uka lovet hun å gå løs på både våpenlovgivning og klimatiltak, samt fortsette kampen for migrantbarna.

Pelosi har vært i hardt vær både under Clinton, Bush og Obama, blitt avsatt og kommet tilbake. Hun er det amerikanerne kaller en «survivor», en som overlever der andre bukker under. I en alder av 78 år, måtte hun love yngre demokrater at hun tross alt bare vil sitte i fire år som «speaker». Det var likevel en håndfull som ikke stemte på henne fordi de ville fullføre generasjonsskiftet etter Hillary Clintons nederlag.

Pelosi har vært like sentral i partiet i flere tiår, blant annet som leder av partiet. Allerede som ung kvinne på 1980-tallet hadde hun så mange verv og posisjoner at hun spurte en eldre partifelle om kanskje hun burde gi fra seg noen. Det virket jo rent for grådig. Hun ble klokelig rådet til å fortsette som hun stevnet: Tror du noen mann ville tenkt slik? Nei, kjenn din makt!

Med Trump i Det hvite hus omtales posisjonen som speaker som «den mektigste i Washington». Etter at demokratene vant tilbake flertallet i Representantenes hus, har de mulighet til å holde kontrollhøringer, innkalle vitner og starte riksrettssak.

Trump er advart. Pelosi sier at demokratene ikke vil bruke riksrett av politiske grunner, men heller ikke la være av politiske grunner.

Det kan i det hele tatt bli plagsomt for Trump med Pelosi som sjef i Huset, selv om republikanerne fortsatt har kontroll i Senatet. Der er alt ved det gamle. I Senatet er det flere som heter Jim enn det er kvinner. Men høstens mellomvalg varsler om et skifte i Kongressen. Et rekordstort antall kvinner og minoriteter vil sette et nytt preg på en tradisjonell hvit mannsbastion, også i det demokratiske partiet. Mange av dem er unge og progressive, mange av dem er mobilisert av Trumps presidentskap, av rasisme, anti-feminisme og den giftige polariseringen i amerikansk politikk. Slik kan Trump indirekte medvirke til å innfri et av hans andre valgløfter, løftet om å «drain the swamp», rense Washington for innsidere og korrupsjon. Det har han ikke selv bidratt til, for å si det forsiktig.

Nancy Pelosis viktigste jobb blir å holde Donald Trump i øra og stille ham til ansvar. Det har ikke skjedd med republikansk flertall i begge kamre. Til mellomvalget i høst. Trump har fått ture frem som han vil uten at republikanerne har hatt ryggrad til å stoppe ham.

Pelosi mangler ikke mot, men er ikke overmodig. Det kommer godt med å ha vært ute en vinternatt før. Mange vinternetter. Hennes sylskarpe håndtering av Trump i Det hvite hus, skjedde for åpent kamera og viste for all verden at presidentens akilleshæl er mangel på kunnskap og et lemfeldig forhold til fakta. Han er en bløffmaker. Dermed var han et lett bytte for en ringrev som Pelosi.

Donald Trump merket ikke en gang at han begynte å blø.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!