Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nansen bedro Scott

Fridtjof Nansen erobret mer enn Nordpolen og Grønland: I 1911 tok han også inn på hotell med kona til sydpolfarer Robert Scott - samtidig som Scott døde på Sydpolen.

Etter det Dagbladet kjenner til hevder historiker Karin Berg i ei ny bok at Fridtjof Nansen og Kathleen Scott sammen tok inn på hotell i Berlin i 1911, og at de to skal ha hatt et forhold.

Samtidig kjempet Roald Amundsen og Robert Scott i isødet - i kampen om å nå Sydpolen først. Det endte som kjent med at Scott døde under ferden.

Gamle rykter

Ryktene om hans forhold til Scotts kone har vært omtalt tidligere, men er aldri blitt bekreftet.

I 1996 intervjuet Dagbladet hennes datterdatter, Louisa Young, som skrev boka «A Great Task of Happiness. The Life of Kathleen Scott». Young hadde tilgang til over 50 brev skrevet av Nansen til Kathleen Scott gjennom en årrekke. Etter en visitt hos henne i London tapte den norske polfareren hjertet til den 17 år yngre engelske kvinnen.

Uttrykte glede

Allerede dagen etter besøket skrev Nansen et brev til henne, hvor han uttrykte glede over å treffe en kvinne som var akkurat slik han hadde drømt om, men aldri hadde møtt før. Men barnebarnet Young mente ut ifra brevene at det neppe var snakk om et seksuelt forhold de to imellom.

-  Jeg tror ikke de hadde noe seksuelt forhold. Det finnes ikke noe bevis for det i brevene. Det er viktig å huske at Kathleen Scott var en datter av viktoriatida, sa Young til Dagbladet under et norgesbesøk i 1996.

I boka «Fridtjof Nansen og hans kvinner» beskrives Nansen for øvrig som en kvinnebedårer av rang.

Han var gift to ganger, men både mens han var gift og i perioder der han var enkemann skal han ha hatt forhold til andre kvinner - også de som var gift. En av disse kvinnene var Sigrun Munthe, gift med maleren Gerhard Munthe. I 1919 takket Kathleen Scott nei til Nansens tilbud om ekteskap, både fordi hun fikk greie på Nansens forhold til Sigrun Munthe og på grunn av aldersforskjellen.

Enerett

Karin Berg ønsket ikke å kommentere bokutgivelsen overfor Dagbladet i går. Heller ikke Schibsted forlag ønsket å kommentere utgivelsen, utover at VG, TV 2, Adresseavisen og NRK har fått enerett til omtale av manus i dag.

EROBREREN: Etter det Dagbladet kjenner til kommer det fram i boka «Fridtjof Nansen og hans kvinner» at Fridtjof Nansen hadde mer enn et vennskapelig forhold til sydpolfarer Robert Scotts kone Kathleen Scott. I 1911, to år før dette bildet ble tatt, tok de begge inn på et hotell i Berlin.
EKTEPARET SCOTT: Mens ektemannen, Robert Scott, døde på sydpolen, hadde Kathleen Scott et forhold til Fridtjof Nansen, hevder historiker Karin Berg.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media