DEN GLEMTE BOK:  Dette bildet med autograf gav Fridtjof Nansen til lærerinnen Konstantsija Smirnova i Krasnojarsk i 1913. I disse dager er det 100 år siden Nansen kom med boka «Gjennem Sibirien».  Foto: NOVOSTI / NTB Scanpix
DEN GLEMTE BOK: Dette bildet med autograf gav Fridtjof Nansen til lærerinnen Konstantsija Smirnova i Krasnojarsk i 1913. I disse dager er det 100 år siden Nansen kom med boka «Gjennem Sibirien». Foto: NOVOSTI / NTB ScanpixVis mer

Nansen flyktet også fra «verdenslarmen»

For hundre år siden ga Fridtjof Nansen ut en av sine beste bøker, Gjennem Sibirien. Den er i dag temmelig glemt, men kan være verdt å trekke fram igjen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Polarforskeren og humanisten Nansen har gitt ut tolv bøker for det man kan kalle allmennmarkedet, det vil si utgivelser som ikke er rent vitenskapelige.

Sjangrene er først og fremst ekspedisjonsrapport og reiseskildring, men også politisk pamflett (Norge og foreningen med Sverige), jakt- og friluftslivskildring (Friluftsliv), historieverk (Nord i tåkeheimen) og etnografisk framstilling (Eskimoliv). Gjennem Sibirien er en reiseskildring.

Nansen startet reisen som ligger til grunn for boka 2. august 1913 i Kristiania. Han dro med tog til Trondheim, båt til Tromsø og langs kysten forbi Kirkenes inn i Karahavet.

Deretter gikk turen med elvebåt ned den lange elva Jenisej til Krasnojarsk, der Nansen går ombord i den transsibirske jernbanen, som ender i Vladivostok. Der besøkte han byggingen av Amur-banen. Hjem igjen gikk det med tog til St. Petersburg.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn