DEBATT

Nansen ville snudd seg i graven

Det er ikke noe opplyst, sivilisert eller humanitært ved tvungen deportasjon til utrygge land.

STATSMINISTER: Nansen ville snudd seg i graven hvis han visste hvilke handlinger og forslag Erna Solberg og regjeringen fremmer i møte med den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig, skriver artikkelforfatteren. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STATSMINISTER: Nansen ville snudd seg i graven hvis han visste hvilke handlinger og forslag Erna Solberg og regjeringen fremmer i møte med den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig, skriver artikkelforfatteren. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I ei tid der de norske politikerne går inn for å gjøre livet til asylsøkerne vanskeligere, kan det være på sin plass med et par refleksjoner.

Vi liker å tro at Europa er opplyst og sivilisert, og et område der man lever etter humanitære verdier. Men det er ikke noe opplyst, sivilisert eller humanitært ved tvungen deportasjon til utrygge land, ei heller å la flyktninger vente i flere år før de kan gjenforenes med familiene sine. Spesielt ikke hvis disse familiemedlemmene bor i krigssoner, der de frykter for sine liv.

Det er heller ikke sivilisert eller humant å gjøre familiegjenforening avhengig av at man er i stand til å tjene et bestemt beløp. I Storbritannia, der denne regelen for minimumsinntekt brukes (men ikke på flyktninger), har den skilt tusenvis av familier og forårsaket mye ubehag. Har regjeringen tenkt på hva som skjer med kvinnene og barna som blir etterlatt? Fører ikke slike regler til at flere legger ut på farlige reiser? Vi burde vite nå at grunnen til at flyktningene må benytte seg av menneskesmuglere er at de nektes visum. I løpet av de to siste tiåra har visumkontroller av statsborgere fra land folk flykter fra alene ført til 24000 dødsfall i Middelhavet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer