Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Naomi Klein til Lillehammer

Tar med «Sjokkdoktrinen» på litteraturfestival.

(Dagbladet.no): I går ble det klart at forfatter Naomi Klein skal holde et foredrag basert på sin siste bok «Sjokkdoktrinen» på Norsk Litteraturfestival i sommer, skriver Gudbrandsdølen Dagningen.


Daglig leder Randi Skeie og litterær ansvarlig Stig Sæterbakken forteller avisa at de har jobbet med å få Klein til Lillehammer i månedsvis, og at bekreftelsen på at hun legger inn litteraturfestivalen i sitt travle program endelig kom inn sist helg.

Her er hva litteraturfestivalen skriver om Naomi Klein på sin hjemmeside:


Kanadiske Naomi Klein er en av de mest innflytelsesrike politiske forfatterne i verden i dag. Hun hadde sitt store internasjonale gjennombrudd med «No Logo: Taking Aim at the Brand Bullies» i 2000. Boken ble noe av en bibel for en gryende antiglobaliseringsbevegelsen og er til nå oversatt til 28 språk.

Hennes nye bok «Sjokkdoktrinen» (norsk utgave, 2007) handler om det hun kaller "krisekapitalismen" og dokumenterer hvordan krisetilstander i land som Irak og Sri Lanka - og i USA, etter flommen i New Orleans - er blitt utnyttet til fordel for kyniske aktører på det frie marked.

Hun sammenligner de politiske og økonomiske virkemidlene som blir tatt i bruk med 50-tallets sjokkterapi, og sporer "sjokkdoktrinen" tilbake til økonomen Milton Friedman, en av guruene innen moderne økonomisk tenkning. Samtidig viser hun, med skremmende eksempler fra vår samtid og nære fortid, hvordan krig er forvandlet fra å være et middel til målet, til å være målet i seg selv: fra å være brukt som verktøy til med makt å underlegge seg nye markeder, er krigen i seg selv blitt et lønnsomt marked for private amerikanske aktører, så som Halliburton og Blackwater.

Naomi Klein blir å treffe på Norsk Litteraturfestival søndag 1. juni.

AKTIVIST: Naomi Klein og ektemannen, regissør Ali Lewis, i forbindelse med premieren på «The Take», en dokumentar om Argentinas økonomi, i 2005. I sommer kan du treffe Klein på Litteraturfestival på Lillehammer. Foto: SCANPIX
AKTIVIST: Naomi Klein og ektemannen, regissør Ali Lewis, i forbindelse med premieren på «The Take», en dokumentar om Argentinas økonomi, i 2005. I sommer kan du treffe Klein på Litteraturfestival på Lillehammer. Foto: SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media