DEBATT

Debatt: Behandlingsmetoder

Naprapater gjør tusenvis friske

Naprapati beskrives som skadelig «alternativ behandling». Det blir galt. I våre naboland i Sverige og Finland, har naprapater vært en autorisert yrkesgruppe siden 1994.

ALTERNATIV BEHANDLING: Naprapati betyr «å korrigere årsak til lidelse». Kanskje er det på tide å slippe andre yrkesgrupper til i det norske helsevesenet og gi autorisasjon også her i Norge? spør artikkelforfatteren. Foto: Anette Nantell / NTB Scanpix
ALTERNATIV BEHANDLING: Naprapati betyr «å korrigere årsak til lidelse». Kanskje er det på tide å slippe andre yrkesgrupper til i det norske helsevesenet og gi autorisasjon også her i Norge? spør artikkelforfatteren. Foto: Anette Nantell / NTB Scanpix
Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet lørdag 7. januar i år var det et større oppslag med tittelen «Utnytter syke mennesker». Artikkelen tar for seg markedet for alternativ behandling, og baserer seg på en undersøkelse utført av Ipsos på oppdrag fra Dagbladet.

1002 nordmenn er spurt «om de har brukt alternativ behandling som akupunktur, kiropraktikk, healing, naprapati eller kopping»? En av tre svarer at de har benyttet slik behandling minst én gang i året. Allerede her farer det litt galt av sted i Dagbladets artikkel.

For det første likestilles alle disse behandlingsformene som «alternativ behandling». Det blir galt. Kiropraktikk er en autorisert behandlingsform i det norske helsevesen, og kan følgelig ikke karakteriseres som alternativ behandlingsform. Men det mest alvorlige i saken er vinklingen og tittelen i artikkelen. Den etterlater et inntrykk av at alternative behandlingsformer preges av klinikker og behandlere som utnytter syke pasienter. Det er en grov påstand som vi naprapater vil tilbakevise på det sterkeste.

Det er riktig at naprapati foreløpig ligger under Lov om alternativ behandling. Men det er ikke ensbetydende med at naprapater lurer eller utnytter pasienter. Naprapater har fireårig høyskoleutdanning fra Naprapathögskolan i Stockholm. Dette inkluderer teoretisk og medisinsk lære om muskler og ledd, samt lang praktisk erfaring.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer