Napster kan bli dømt

En dommer i San Francisco sier i en kjennelse at nettstedet Napster kan bli holdt ansvarlig for å oppfordre brukerne til å utveksle musikkfiler ulovlig.

Dommeren fastslår at Napster ikke er beskyttet av loven som er laget for å skjerme internettselskaper mot å bli dømt for ulovligheter som kundene gjør. Det er dermed klart for en rekke med rettsaker mot selskapet.

Både den amerikanske plateindustrien og artister som Metallica og Dr Dre har saksøkt nettstedet. Napster tilbyr brukerne å laste ned programvare som gjør det mulig for brukerne å utveksle MP3-filer over nettet.

Saksøkerne mener at Napster oppfordrer brukerne av selskapets programmer til å handle med opphavsrettbeskyttet musikk uten tillatelse.

Presidenten i RIAA, interesseorganisasjonen for amerikansk plateindustri var fornøyd med dommerens kjennelse.

- Denne høringen var Napsters forsøk på å unnslippe ansvar for å hjelpe til med utbredt piratvirksomhet, sier Hilary Rosen.

Napsters advokat Laurence Pulgram sier at det viktigste ennå gjestår, nemlig å få en rettskjennelse på om Napster-brukerne bryter loven når de kopierer musikk for privat bruk.

PIRATER PÅ NETTET: </B> Napster oppfordrer til utstrakt piratvirksomhet, mener amerikansk plateindustri.