Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Ledersvikt og ukultur i politikken

Når alarmen ikke ulte i Høyres Hus, er det en grov ledersvikt

Dagbladet mener: Straffbare forhold bør anmeldes, etterforskes og eventuelt prøves for domstolen.

NYE TIDER: Partileder Erna Solberg får et bilde av daværende leder i unge Høyre Kristian Tonning Riise på Høyres landsmøte i fjor vår da ingen hadde hørt om #metoo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NYE TIDER: Partileder Erna Solberg får et bilde av daværende leder i unge Høyre Kristian Tonning Riise på Høyres landsmøte i fjor vår da ingen hadde hørt om #metoo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukulturen som er avdekket i de politiske partiene de siste ukene som følge av metoo-kampanjen, må få synlige og merkbare konsekvenser. Det holder ikke å beklage i ettertid og rydde opp etter beste evne når det viser seg at mange har visst og til og med meldt fra om uakseptabel oppførsel i lengre tid uten at det er reagert. I Unge Høyre fikk lederen forbud mot å være alene med jenter. Om ikke det skulle få alarmen til å ule i Høyres Hus, er det en alvorlig ledersvikt. Denne ukulturen har fått eksistere rett for nesa på ledelsen i flere partier uten at man har grepet inn. I enkelte tilfeller er det tvert om forsøkt dysset ned. Først da metoo satte søkelyset på seksuell trakassering og overgrep, raknet forsvarsverket.

Det er spesielt viktig at politikerne setter et eksempel i den fremtidige håndteringen av slike saker. Folkevalgte må demonstrere at de tror på lover og regler de selv har vedtatt, og at de har tillit til både politi og påtalemyndighet som rette instanser for straffbare forhold. Minst to av forholdene som er avdekket ser ut til å rammes av straffeloven og er dermed en oppgave for politiet, ikke partiet alene. Slike forhold bør anmeldes, etterforskes og eventuelt prøves for domstolen. Det er et viktig signal til samfunnet om at man tar disse sakene på det alvor de fortjener.

Myndigheter og rettsapparat er i ferd med å våkne til en ny tid. Det er en velkommen utvikling. Dansk politi siktet nylig 1000 unge personer for å ha delt bilder og video med seksuelt krenkende innhold av personer under 15 år. Håndballspiller Nora Mørk har varslet søksmål mot alle som ulovlig har delt hennes private bilder. Bildene er også delt av herrelandslaget, ifølge VG. Mørk truer med å gi seg på landslaget på grunn av Håndballforbundets manglende reaksjon på seksuell trakassering. Det er helt andre enn Mørk som bør gi seg.

Erna Solberg har nylig innkassert en stor politisk seier og nyter bred tillit som statsminister. Partileder Solberg har derimot sviktet når Høyre-ledelsen ikke har klart å håndtere varslene om ungdomspartiets leder. Dette er ikke en intern partisak, slik Høyre signaliserer ved å la generalsekretæren holde pressekonferanse i går ettermiddag etter flere dagers taushet. Erna Solberg burde, i likhet med Ap-leder Jonas Gahr Støre, ha stilt opp selv for å informere om de svært alvorlige anklagene som ryster partiet og som blant annet gjelder en stortingsrepresentant. Det skylder hun både varslerne og velgerne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!