DEBATT

Femåringene i skolen:

Når alder blir barnas største fiende

I norsk skole er det alder, ikke barnets modenhet, som avgjør når barnet får begynne på skolen. Denne tradisjonen vil Fremskrittspartiet til livs.

IKKE ALLE ER SKOLEMODEN: Når barn ikke er modne for skolen, får de naturligvis mindre utbytte av å være der. Samtidig blir det vanskeligere for lærerne å ha en undervisning som er tilpasset alle elevene. Foto: NTB scanpix
IKKE ALLE ER SKOLEMODEN: Når barn ikke er modne for skolen, får de naturligvis mindre utbytte av å være der. Samtidig blir det vanskeligere for lærerne å ha en undervisning som er tilpasset alle elevene. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Den 20. august går flere tusen forventningsfulle barn inn skoleporten for å oppleve sin aller første dag som skoleelev. Til tross for at de kan se tilsynelatende like ut i sine fargesprakende og altfor store skolesekker, er alle disse barna helt forskjellig.

Flere av disse barna er ikke egentlig klar til å begynne på skolen. Men det er underordnet, så lenge de fyller seks år i løpet av 2018. For i norsk skole er det ikke barnets modenhet som avgjør når barnet får begynne på skolen. Her er det alder som avgjør. Denne tradisjonen vil Fremskrittspartiet til livs.

Tall fra de internasjonale leserundersøkelsene PRILS viser at barn født i årets to siste måneder scorer signifikant dårligere på leserundersøkelsen enn barn født tidlig på året. Det er spesielt gutter som er født sent på året som strever med lesing. I 2016 skåret gutter født sent på året i snitt 40 poeng dårligere på testen enn jenter født tidlig på året.

Når barn ikke er modne for skolen, får de naturligvis mindre utbytte av å være der. Samtidig blir det vanskeligere for lærerne å ha en undervisning som er tilpasset alle elevene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer