Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Femåringene i skolen:

Når alder blir barnas største fiende

I norsk skole er det alder, ikke barnets modenhet, som avgjør når barnet får begynne på skolen. Denne tradisjonen vil Fremskrittspartiet til livs.

IKKE ALLE ER SKOLEMODEN: Når barn ikke er modne for skolen, får de naturligvis mindre utbytte av å være der. Samtidig blir det vanskeligere for lærerne å ha en undervisning som er tilpasset alle elevene. Foto: NTB scanpix
IKKE ALLE ER SKOLEMODEN: Når barn ikke er modne for skolen, får de naturligvis mindre utbytte av å være der. Samtidig blir det vanskeligere for lærerne å ha en undervisning som er tilpasset alle elevene. Foto: NTB scanpix Vis mer
Meninger

Den 20. august går flere tusen forventningsfulle barn inn skoleporten for å oppleve sin aller første dag som skoleelev. Til tross for at de kan se tilsynelatende like ut i sine fargesprakende og altfor store skolesekker, er alle disse barna helt forskjellig.

Flere av disse barna er ikke egentlig klar til å begynne på skolen. Men det er underordnet, så lenge de fyller seks år i løpet av 2018. For i norsk skole er det ikke barnets modenhet som avgjør når barnet får begynne på skolen. Her er det alder som avgjør. Denne tradisjonen vil Fremskrittspartiet til livs.

Tall fra de internasjonale leserundersøkelsene PRILS viser at barn født i årets to siste måneder scorer signifikant dårligere på leserundersøkelsen enn barn født tidlig på året. Det er spesielt gutter som er født sent på året som strever med lesing. I 2016 skåret gutter født sent på året i snitt 40 poeng dårligere på testen enn jenter født tidlig på året.

Når barn ikke er modne for skolen, får de naturligvis mindre utbytte av å være der. Samtidig blir det vanskeligere for lærerne å ha en undervisning som er tilpasset alle elevene.

Fremskrittspartiet mener at en aldersgrense for skolestart ikke fungerer. Barn er ulike og blir skolemodne på forskjellige tidspunkt. For å sikre alle barn et godt læringsutbytte i skolen må vi ha fleksibel skolestart.

I Danmark har omtrent 10 prosent av elevene valgt utsatt skolestart, og resultatet er at alle barn presterer bedre. I Norge er det til sammenlikning bare 0,5 prosent av et årskull som får utsatt skolestart.

Fremskrittspartiet mener vi må lære av Danmark, og sikre at norske skolebarn får en reell rett til å utsette eller fremskynde skolestarten sin. Det handler faktisk om å sikre at barnet er klar til å mestre skolehverdagen, idet de setter foten inn på skolegården første skoledag.

Fremskrittspartiet ønsker å innføre en rett til fleksibel skolestart for alle barn. Alle barn er forskjellige. Derfor burde det være ukontroversielt å fastslå at ikke alle barn passer til å begynne på skolen når de er seks år. Fremskrittspartiet vil derfor la foreldre, i samråd med barnehagen, få bestemme når barnet bør begynne på skolen.

Det skal ikke være en kamp for å få la barnet sitt starte på skolen når de er modne – det burde være en selvfølge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media