Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Tuftebarten

Når alle gamle griser er avkledd i rikspolitikken, er det viktig å ha en plan for fortsettelsen

Noen ærlige sjeler har forsøkt å ta med seg kampanjen inn i pressehusene også, men så langt har få måttet bøte med karrieren sin.

SYKEMELDT: Ap-nestleder Trond Giske er tema for et hastemøte i sentralstyret i partet 2. januar. Er det klart for neste parti, eller er det pressens tur? spør Tuftebarten. For ordens skyld: En hardt prøvet Ap-leder Jonas Gahr Støre til venstre. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SYKEMELDT: Ap-nestleder Trond Giske er tema for et hastemøte i sentralstyret i partet 2. januar. Er det klart for neste parti, eller er det pressens tur? spør Tuftebarten. For ordens skyld: En hardt prøvet Ap-leder Jonas Gahr Støre til venstre. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Giske-saken nærmer seg sin naturlige konklusjon, og med mindre Arbeiderpartiet har enda en skandale i ermet, kan mediene bevege seg over på neste parti. Men det er viktig å ha en plan for fortsettelsen.

Spaltist

Tuftebarten .

Anonymt twitter-fenomen, som boltrer seg i langtekst hos Dagbladet. Har blant annet spådd at Rosenborg rykker ned i Adecco-ligaen og at Donald Trump får Nobels Fredspris i 2017.

Det kunne jo tenkes at pressen selv hadde sine svin på skogen? Det er en kjent sak at stress, prestasjonspress og en utstrakt bruk av virkestoffet etanol har skapt en ukultur i en bransje som tradisjonelt sett har vært dominert av ubarberte menn. Noen ærlige sjeler har forsøkt å ta med seg kampanjen inn i pressehusene også, men så langt har få måttet bøte med karrieren sin.

Grunnen til at #metoo-kampanjen ennå ikke har fått skikkelig fotfeste i avishusene, kan være spillteoretisk. Om alle har sine svin på skogen, vil det være i hver enkelt redaksjons interesse ikke å sladre på andre, siden dette øker sjansen for at man ikke selv kommer under lupen. Dermed utvikler det seg en gentlemen’s agreement.

For å komme seg ut av dette dilemmaet, tror jeg det pressen trenger er en omvendt «Secret Santa»-ordning: hver redaksjon får tildelt en annen redaksjon de kan rette sitt kritiske journalistblikk mot. Hvis alle vet at alle skal granskes, vil det lønne seg å avdekke mest mulig klanderverdig atferd hos den andre. Avislesere og omdømme inngår tross alt i et slags nullsumspill der den enes død er den andres brød.

Det eneste som nå mangler, er en arbeidsdeling, der hver redaksjon er innforstått med hvem de skal granske. Dette kan løses gjennom et system med lapper i en hatt under SKUP-prisen i april, men hvis det blir for lenge å vente så har jeg et forslag her:

Dagbladet og VG bør få hverandre. Ikke spør hvorfor. Det er en slags symmetri i det hele, i alle fall på avisstativet. Det ville skape en motiverende konkurranse om forsidene kappes om å avdekke «VG-topper» og «Dagbladet-profiler».

Aftenposten bør ta for seg NRK. For å virkelig komme på innsiden av den gigantiske NRK-familien trengs det noen som ikke skyr noen metoder. Og siden Aftenposten har fylt opp glassmonteren med ferske PFU-dommer, har de råskapen som trengs.

Nettavisen bør være omvendt «Secret Santa» for Dagsavisen. For å kunne gjøre et skikkelig stykke gravejournalistikk behøver man et motivert lag. Og hatet Nettavisen nærer til alt som smaker av arbeiderbevegelsen er så friskt og sterkt at de vil snu hver eneste stein.

Man kan se for seg tilsvarende dueller mellom Klassekampen og Nationen, langs en by/land-akse, eller Morgenbladet og Dag og Tid som et slags internoppgjør i nedre øvre middelklasse.

Men i den grad det er mulig burde man unngå å sette redaksjoner opp mot hverandre, siden dette skaper en terrorbalanse. Bedre er det om for eksempel Dagens Næringsliv gransker Kapital, Kapital gransker Finansavisen og Finansavisen gransker Dagens Næringsliv.

Vårt Land, Dagen og Norge IDAG kunne også utgjøre et dynamisk triangel. Seksuelle tilnærmelser i Kristen-Norge er en sjanger for seg selv, og for å komme på innsiden av denne ukulturen trenger man noen med fartstid i bransjen.

Sånn. Da er ansvaret fordelt og det er bare å ta fatt på oppgaven.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!